Kakav je stav Katoličke crkve prema spaljivanju vuzmenki?

Pitanje čitetelja u vezi spaljivanja ”vuzmenki” koje glasi: “Molim Vas molim da pitate predstavnike Katoličke Crkve koji je njihov stav o vuzmenkama, posebno u svjetlu natječaja za “naj vuzmenku”? Da li je vuzmenka autohtoni katolički običaj ili samo još jedan u nizu običaja koje smo preuzeli od barbarskih naroda?”


>>> Nova rubrika portala eMedjimurje.hr: “Pitanja i odgovori”

Koji je stav crkve o zagađenju okoliša koje pritom nastaje (potpuno nepotrebno, za razliku od industrije ili prometa), a koji o nepovratno izgubljenoj energiji koja ima i te kako značajnu financijsku težinu, i koju ćemo morati uvesti jer je nismo znali/htjeli uskladištiti i iskoristiti kada nam zatreba?

>>> Branko Đakovic – Uskrsni krijes

Odgovor smo pirmili iz Varaždinske biskupije koje prenosimo u cijelosti, a možete pogledati i zanimljiv članak Branka Đakovića s Filozofskog fakulteta, Odsjeka za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zagrebu.

,,Crkva je uvijek na strani zaštite prirode i okoliša te ona uvijek potiče na odgovoran odnos prema stvarnosti koja nas okružuje. Stoga, Crkva osuđuje sva pretjerivanja koja se događaju prigodom gradnji i paljenja vuzmenki.

Vjerujemo da nitko iz Crkve nikoga ne potiče na natjecanje u izgradnji najvuzmenke, što nažalost nije slučaj s mnogim medijima koji takvim i sličnim običajima daju jako puno prostora te na taj način sve to skupa i propagiraju. U svemu ovome doista je potrebno racionalno se ponašati te ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da, imajući u vidu podatke koje vi sami donosite, promisle ima li smisla (samo) na taj način slaviti svetkovinu Uskrsa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije