DAJTE SVOJ GLAS

ANKETA Treba li u sve škole uvesti predmet ‘Domaćinstvo’?

U našoj novoj anketi odgovorite - Treba li uvesti Domaćinstvo u sve škole?

Na samom sjeveru Hrvatske već desetljećima ponosno stoji gimnazija koja je iznjedrila vrsne stručnjake na svim područjima ljudskog djelovanja te koja godinu za godinom zauzima prva mjesta na popisima najboljih hrvatskih škola.

Treba li u sve škole uvesti predmet 'Domaćinstvo'?

 

Dakako, riječ je o Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, koja je također uvela Domaćinstvo kao vid fakultativne nastave. Vodi je profesorica Marta Kramar Burela, koja je za portal zadovoljna.hr i pojasnila kako je započela čitava priča.

Ravnateljica Sandra Breka-Ovčar došla je na ideju o novoj fakultativnoj nastavi, prepoznala u meni nekoga tko bi mogao tu vrstu aktivnosti provoditi s učenicima, a ja sam je prihvatila s ogromnim veseljem, zadovoljstvom i ponosom. Dalje je sve išlo samo od sebe, ističe profesorica.

Baš kao i ona, učenici su također pokazali oduševljenje.
Interes je bio ogroman, prijavili su se u zaista velikom broju.

Ukazali su mi podršku u mojim idejama; funkcioniramo i organiziramo se zajedno kako bi naše aktivnosti bile što uspješnije, a ideje nastaju putem. Svašta smo radili: od šivanja, štrikanja, izrade ukrasa, bojenja, šmirglanja, izrade tegli od cementa i gipsa.

No jedna im je aktivnost posebno draga.

Kuhanje! Naravno, radi se o jednostavnim i brzim receptima, kod kojih moraju naučiti kako organizirati nabavu namirnica, pripremiti ih i, naravno, oprati suđe. Posebno su uživali u pripremi domaće tjestenine, kaže profesorica.

Zato je subota ujutro u ovoj gimnaziji mnogima najdraži dio tjedna u kojem uče o sebi i drugima te se pripremaju za samostalni život.

U našoj novoj anketi odgovorite – Treba li uvesti Domaćinstvo u sve škole?

Najnovije