Centar za kulturu: Na Tribini ČČ film Melankolija

Na Tribini ČČ u čakovečkom Centru za kulturu 5. travnja od 20 sati prikazuje se psihološka drama Melankolija. Film je snimljen prošle godine, a igraju Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Alexander Skarsgård i Stellan Skarsgård

Melankolija najbolji europski film 2011. godine

Danski redatelj Lars Von Trier serijom je filmova nastalom između 1991. («Europa») i 2000. («Ples u tami») stekao kultni filmofilski status neusporediv ni s jednim europskim autorom suvremene ere. Ekstravagantni, manipulativni i pametni, njegovi filmovi iz tog razdoblja bili su dovoljno «fora» da se probiju kroz medijski gustiš, ali i dovoljno umjetnost da ga se uspoređuje s Bergmanom.

Von Trierovi filomovi iz tog razdoblja anticipirali su i pogurnuli globalnu poetičku promjenu u filmu, od stilizirane, citatne postmoderne u  «Elementima zločina» i «Europe» do «dogmaške» sirovosti «Kraljevstva» i «Idiota». U tom periodu Von Trier je doista stvarao svjetski film.

«Melankolija» pak je njegov najvažniji i najbolji film u zadnjih deset godina. Snimljen u romantičarskom ladanjskom dvorcu Tjolöholm u Švedskoj, «Melankolija» prati veliku, bogatašku buržoasku svadbu. Nevjesta Justine ( Kirsten Dunst) uspješna je mlada žena, naoko euforično vesela, ali zapravo teški depresivac. Mladoženja ( Alexander Skarsgard) manje-više je naočiti lutak.

Svadbu pohode prijatelji, poslovni partneri, obiteljska svita, ali i Justinina obitelj: cinična, okrutna majka (Charlotte Rampling), dobronamjerni otac (John Hurt), te sestra Claire (Charlotte Gainsbourg ), majka dvoje djece udana za tvrdoglavog pozitivista i optimista Johna (Kiefer Sutherland).

«Melankolija» je od prve minute film neobuzdanog stiliziranog neoromantizma, a već prvi uvodni prizor filma – smak svijeta praćen Wagnerovom uvertirom «Tristana i Izolde» – na samom je rubu, ako ne i preko ruba kiča. Međutim, ta patetična grandioznost kod Danca ima finu kontru u jetkoj, crnoj ironiji. Prvi dio filma sa svadbom bolan je, ali i apsurdno smiješan i doima se kao najbolji miks Glembajevih i Bunuela, Bergmana i Feydeaua.

U to vrijeme Zemlji se približava zagonetni planet Melankolija koji na nebeskom svodu raste i raste, približavajući se Zemlji……Svi koji vole Von Trierove filmove, u «Melankoliji» će uživati u onom što je kod njega najbolje: smjesi mizantropskog humora i romantičarske pompe, inteligentne zloće i pubertetske razmetljivosti.

Tekst: prema osvrtu Jurice Pavičića

Mala scena Vinko Lisjak

U sklopu jazz srijede, Mala scena Vinko Lisjak 11. travnja od 20 sati dovodi ansambl Borna Šercar’s Jazziana Croatica.

Ansambl Jazziana Croatica osnovan je 2009. godine  a želja im je očuvati hrvatsku glazbenu baštinu s raznim folk utjecajima i nametnuti nove standarde u domaćem jazz izričaju stvarajući zvuk autentičnog podneblja, odnosno brand koji će nesumnjivo reći da je riječ o hrvatskom proizvodu.

Na repertoaru su originalne skladbe i obrade nekih poznatih narodnih tema koje susrećemo u klasičnoj glazbi (Gotovac:Ero s onoga svijeta, Bersa: Sunčana polja, Marjane… itd).
Nastupali su diljem Hrvatske te na danima hrvatske glazbe u Beču.
Krajem 2010. godine izdali su prvi nosač zvuka pod nazivom A Little Book Of Notes  za koji je recenziju napisao Boško Petrović, a dobitnik je prestižne hrvatske glazbene nagrade Porin 2011.

Članovi ansambla su:
Ante Gelo, gitara (diplomirao u Garzu jazz gitaru i aranžiranje)
Tihomir Hojsak, kontrabas (treća godina studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu)
Zvjezdan Ružić, klavir (treća godina studija na Jazz akademiji u Klagenfurtu)
Vojkan Jocić, saksofoni (diplomirao na Muzičkoj akademiji u Grazu)
Borna Šercar, bubnjevi, voditelj ansambla (diplomirao udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije