PERIVOJ ZRINSKI

U ČAKOVEČKOM PARKU ‘Ovih dana kreće rušenje suhih, dotrajalih i bolesnih stabala’

- Promjenom vlasti hitno je formirano Suradničko vijeće za zelene površine koje okuplja stručnjake, ali i građane, s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja za naš park - kaže Renata Hrastić Baksa

Predsjednica Suradničkog vijeća za zelene površine Grada Čakovca, Renata Hrastić Baksa, poslala je priopćenje koje prenosimo u nastavku.

– Zašto se park našao u ovakvoj situaciji gdje su mnogi građani zgroženi sječom stabala koje je započelo već za vrijeme bivšeg gradonačelnika klupko je koje se polako odmotava. Grad Čakovec kao vlasnik parka, Međimurska priroda kao upravitelj i Čakom kao održavatelj parka usko su povezani i očekivano bi bilo da imaju savršenu komunikaciju.

Međutim upravo loša komunikacija je dovela do toga da se gotovo 20 godina park ne održava na adekvatan način. Sada u ovom trenutku naći krivca nije tako jednostavno jer svi prebacuju odgovornost na nekog drugog. Ali sada kada smo već jednom nogom zakoračili u proces revitalizacije parka i nije cilj naći krivca već pokušati izvesti najbolje za naš park i spasiti što se spasiti da.

Promjenom vlasti hitno je formirano Suradničko vijeće za zelene površine koje okuplja stručnjake, ali i građane, s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja za naš park. Suradničko vijeće je dosad imalo pet sjednica na kojima se čulo mnogo različitih mišljenja i prijedloga. Zajedničko svima je to da je neprihvatljivo rušenje zdravih stabala s ciljem otvaranja vizure prema starom gradu.

Ono što će se narednih dana raditi u parku je rušenje suhih, dotrajalih i bolesnih stabala u toj mjeri da im nema spasa te onih koje ugrožavaju da će se sama srušiti uslijed loših vremenskih uvjeta. Velika većina stabala će se sanitarnim rezom, sidrenjem i drugim tehnikama pokušati obnoviti kako bi im se produžio životni vijek. Pozivamo građane na razumijevanje te da poštuju mjere opreza u vrijeme tih radova.

Kroz radove koji će trajati do sredine 2022. godine posadit će se i mnogo crnogoričnog i cvatućeg bjelogoričnog grmlja koje će doprinijeti razvoju bioraznolikosti i obnovi staništa za mnoge vrste ptica pjevica, vjeverica i drugih organizama. Redovito ćemo obavještavati javnost o svakoj fazi planiranih radova kako bi izbjegli dosadašnju lošu i nedovoljnu komunikaciju – poručuje Renata Hrastić Baksa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije