SELNICA

SLIKARICA DRAGICA HORVAT U kistu je najljepši smiraj dana

Inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, selničkim vinogradima i poljima, pa ih kistom prenosi na drvenu ploču

Umirovljenica Dragica Horvat (64) još je u djetinjstvu otkrila ljubav prema slikanju, pa su danas iza nje stotine naslikanih radova. Prve slike s motivima prirode naslikala je kad je imala dvadesetak godina, a radila je na drvenim daščicama koje je pronalazila u dvorištu obiteljskog doma. Zato i danas Dragica inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, selničkim vinogradima i poljima, pa ih kistom prenosi na drvenu ploču. 

– Tanka drvena ploča, točnije lesonit, pokazao mi se boljom i izdržljivijom podlogom od platna, kaže Dragica i dodaje da uz to što sama kroji lesonit, samostalno izrađuje i okvire za slike.

Suprug Stjepan mi je kupio pilu, pa sad sama pilim i zabijam sve što trebam za slike, otkriva nam Dragica.

Motive na slikama ova umjetnica osmišljava sama, a spoj su svega viđenog:

– Najviše volim slikati svakodnevne prizore u smiraj dana, crkve, kuće i životinje, a često na slikama budu i sakralni motivi. Nikad nemam točno određeno što ću naslikati, ponekad krenem slikati jedan motiv, pa završim s nekim drugim, napominje tako naša sugovornica pa dodaje:

– Kad slikam zaboravim na sve probleme, a kad me uhvati inspiracija slikam i nekoliko dana za redom. Najviše volim slikati kad pada kiša, onda ne mogu raditi u vrtu, pa odem u podrum u atelje. A radove onda poklonim prijateljima za rođendane ili obljetnice.

Podrška u radu, ali i likovna kritika Dragici su suprug i troje djece, a nekad je svoje radove izlagala i na izložbama likovne udruge. Međutim, danas više nije član ni jedne umjetničke organizacije, pa priznaje:

– Iako slikam sebi za dušu, rado bih opet imala neku izložbu.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3474

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije