PROSLAVILI DAN OPĆINE

NAČELNIK GORNJEG MIHALJEVCA GORAN LOVREC Trebalo je za ovo i nešto hrabrosti

Park mladosti niče naočigled mještanima, bit će to sportsko-rekreacijski centar kakvog nema u bližoj okolici!

Na blagdan svete Katarine, 25. studenog, općina Gornji Mihaljevec slavi svoj dan. No, zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove je godine obilježen potiho. Na sam blagdan služena je sveta misa, ali nije bilo sportskih natjecanja i kulturnih događanja, niti svečane sjednice Općinskog vijeća.

– Imali smo velike planove za proslavu Dana općine, ali morali smo od svega odustati zbog ograničenja okupljanja – kaže načelnik Goran Lovrec.

Stara narodna pak kaže “sveta Kata, snijeg na vrata”. Snijega nije bilo, iako su neke prognoze spominjale mogućnost prvih pahulja baš tog četvrtka. No, zato je tu drugo ime koje ide uz aleksandrijsku mučenicu sv. Katu, a to je – hrabrost. A nje su u Gornjem Mihaljevcu imali kad su ušli u veliki projekt o kojem nam je uz Dan općine ispričao načelnik.

BROJNA IGRALIŠTA

– Park mladosti u Gornjem Mihaljevcu dobio je konture, radovi odlično napreduju. Sagrađen je novi objekt koji će imati svlačione za nogometaše, razne popratne prostorije, kafić i ovaj veliki ostakljeni prostor na katu za razne namjene. Potpuno su uređeni i energetski obnovljeni i postojeći objekti. Streljana ostaje gdje je bila, a školarci i rekreativci dobit će nove, muške i ženske svlačione tamo gdje su prije bili nogometaši. Uredit ćemo i trim-stazu – ispričao nam je Lovrec na licu mjesta, u Parku mladosti u kojem se naveliko radi.

Travnjak je nov, a svuda oko njega niču nova igrališta za mali nogomet, rukomet, košarku, odbojku na pijesku i tenis, uz nezaobilazno dječje igralište kod kafića. Bit će to doista pravi sportsko-rekreacijski park kakvog nema u bližoj okolici.

– Ovdje će se svi žitelji naše općine, od vrtićke pa do treće dobi moći baviti sportom i rekreacijom. Namjeravamo osnovati i općinsku tvrtku za upravljanje kompleksom, poslove ugostiteljstva te komunalne djelatnosti manjeg obima – dodaje.

A zašto hrabrost? Zato što se procjenjuje da će sve zajedno stajati oko 13,5 milijuna kuna! No, odobreno je 7,5 milijuna europskog novca te 2,3 milijuna kuna iz fonda za dofinanciranje EU projekata.

– Želim istaknuti da se ne radi park samo za nogometaše, baš kao što ni sportska školska dvorana neće biti građena samo za školarce, već i za mještane i rekreativce – ističe Lovrec, a mi ga pitamo što je s dvoranom?

OBEĆANJA

– U lipnju smo imali sastanak kod župana i pročelnika te nam je obećano da kreće realizacija. I to je to, otada nemamo novih informacija, znate što se sve događalo na Županiji… Inače, Županija je naručila i platila izradu idejnog rješenja još u prosincu 2019. godine; otada nema pomaka. A kad konačno dođe na red, zaokružit će sve naše potrebe. Naime, osim dvorane za školarce, ali i klubove i rekreativce, riječ je i o dogradnji škole koja ide oko dvorane u obliku slova “L”. Njome će biti omogućena jednosmjenska nastava i produženi boravak te ćemo dobiti novu kuhinju – optimističan je načelnik iako projekt nikako da krene.

U međuvremenu, Općina se prijavila na EU natječaj kojim traži novac za dogradnju vatrogasnog doma u nastavku nekadašnje zgrade poljoprivredne zgrade. Ona se nalazi na novom Mihalovskom trgu na koji su ponosni u Općini. Njegovo je uređenje dovršeno ovog ljeta te će uskoro, ovih dana, zasjati u adventskom ruhu. Prođe li projekt, vatrogasci će biti premješteni iz starog doma kod škole. On će biti srušen kako bi se otvorio prostrani prolaz prema budućoj dvorani.

– Ne razvijamo samo Gornji Mihaljevec. Svečana sjednica trebala je biti održana u novom sportskom domu u Dragoslavec Bregu. Uskoro slijedi tehnički pregled te ćemo raspisati natječaj za njegovo korištenje. Bit će tamo mjesni odbor te, zasigurno, Udruga Sport za sve u sklopu koje djeluje stolnoteniski klub. Stajao je milijun kuna, ali smo 300 tisuća dobili od LAG-a, a 270 tisuća od fonda za dofinanciranje. Postavit ćemo i nova igrala, veliko travnato igralište isto će biti u funkciji, a uredit ćemo i boćalište – kaže načelnik Lovrec.

JOŠ JEDAN ‘PUNKT’…

Društveni domovi svoju svrhu ispunjavaju kad se nešto u njima događa – nešto osim sastanaka mjesnih odbora. Stoga je i Šahovski klub Gornji Mihaljevec premješten u društveni dom u Vukanovcu. U Dragoslavec Selu održava se fitness za starije osobe, u Preseki su također rekreativci…

– Sve se više pješači i biciklira i ti domovi služe i kao odmorišta, stajališta. Tu su i vinske ceste, sve se više priča o robinzonskom turizmu. Želja nam je i da jedan takav punkt, javni prostor, dobiju i na području Vugrišinca i Tupkovca. Ne mora to biti društveni dom, mogla bi se urediti neka vikendica – smatra Lovrec te dodaje da još čekaju odgovor ministarstva u vezi s osnivanjem turističke zajednice. Pitali su mogu li osnovati svoj TZ ili se priključiti nekome od susjeda. Zahtjev i dokumentaciju poslali su u Zagreb prije dvije godine…

ASFALTIRANE DVIJE DIONICE

U općini su asfaltirane dvije nove dionice. Asfalt sad u potpunosti, preko Zanjkoske grabe, spaja Vukanovec i Dragoslavec Breg. Asfaltiran je i odvojak “prema Bebi” u Vugrišincu. Potrošeno je 490, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja dalo 150 tisuća kuna.

– Rješavamo udarne rupe u općini te se spremamo za novi natječaj ministarstva. Prijavit ćemo ceste koje prošli put nisu prošle. Riječ je o odvojku prema Vukovom bregu u Vukanovcu, spoju lijevog i desnog brijega Martinuševca te turističkoj stazi koja povezuje Bogdanovec i Badličan – kazao nam je načelnik 15. studenog.

Uskoro bi trebala biti ishođena građevinska dozvola za zahvat kojim bi cesta koja vodi prema groblju bila pretvorena u dvosmjernu. U planu je i gradnja novog parkirališta na kupljenoj parceli uz groblje. Potreban novac, barem za dio projekta, potražit će kroz natječaje.

Uz prometnice, prostor Općine pokriven je LED rasvjetom. Slijedi premještanje mjernih i regulacijskih uređaja iz trafostanica u općinske ormariće kako bi mogli sami upravljati javnom rasvjetom.

Širokopojasni internet u suradnji s okolnim ppćinama i Murskim Središćem počinje se uvoditi iduće, a posao će biti dovršen 2023. godine; optički vodovi bit će nadzemni.

A kad je o kanalizaciji riječ, načelnik se nada početku gradnje zasebnog sustava s bio-pročistačem u Badličanu iduće godine. To se, naravno, radi u suradnji s Međimurskim vodama koje rade i na uvođenju kanalizacijske mreže za polovicu općine koja, prema konfiguraciji terena, naginje prema Slakovcu.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3474

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije