Kivi kod kuće treba dozreliti i to tako da se na njega stavi neko drugo voće. To svatko radi po želji i svojim ritmom, jer ne bi bilo dobro da sav urod odmah dozreli
Na nekoliko štandova koji danas predstavljaju malu tržnicu u Nedelišću zatekli smo Čakovčanku Moniku Munđu koja prodaje jabuke i kivi. Kazala nam je kako je riječ o kiviju s juga, ali s čakovečkog juga.
– Imamo tri ženska kivija i jedan muški. Kako znam koji je muški, a koji ženski? Muški ne rađa, on je tu samo za oplodnju i ima krupniji cvijet. Imamo ih već dvadeset godina. Imamo i kaki, smokvu te indijsku bananu. Kod nas u Međimurju sve uspijeva. Iako, tko bi prije dvadeset godina mislio da će kod nas rađati smokve? – ispričala nam je gospođa Munđa.
Kilogram kivija prodaje po deset kuna. Kaže da ga kod kuće treba dozreliti i to tako da se na njega stavi neko drugo voće poput banana. To svatko radi po želji i svojim ritmom, jer ne bi bilo dobro da sav urod odmah dozreli.
Jabuke pak uzgaja u voćnjaku iza Atona u Nedelišću. No, nema tu mnogo sreće. Kaže da joj je urod jabuke tijekom zadnjih šest godina četiri puta ubijao mraz.
* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3472