SUSRETI

JOSIP TKALEC IZ GORNJEG KRALJEVCA Hoću li i dalje primati mirovinu?

Datum rođenja 11. rujna 1931., mjesto rođenja Gornji Kraljevec... podaci su to koji pišu na osobnoj iskaznici vitalnog devedesetogodišnjaka Josipa Tkaleca

Za svoj nedavni rođendan poželio je samo jedno – da se okupi obitelj. Pozivu su se odazvali svi, pa su slavljenik Josip i njegova supruga Marija Tkalec (85) s kojom je u braku 64 godine, dočekali goste – svoje četvero djece, ali i osmero unuka te troje praunuka!

Kako je istaknula unuka Mihaela Žganec, Josipa je dvadesetak članova obitelji ugodno iznenadilo, ali se vidjelo da ga nešto tišti:

– Upitao nas je hoće li i dalje dobivati mirovinu s obzirom na godine, mislio je da se mirovina u nekom trenutku ukida, otkriva Mihaela.

Kilometri do kruha

Spomenutu mirovinu Josip je zaslužio radeći kao zidar u Austriji, a u životu je prošao svašta: u Austriju je otišao iz vojske, a u vojsci je bio i ranjen. Kolega ga je slučajno nastrijelio u ruku, pa vojsku i vojni rok u mornarici ne pamti po dobrome.

Kroz sve životne nedaće kraj njega je uvijek bila supruga, no ni nju život nije mazio. Marija je u rudniku radila teške poslove, a uz to bila i domaćica. Kako ističu, vremena su nekada bila drugačija, prodavaonica nije bilo, a kad je trebalo kruha, pješačilo se do Lendave!

Upitali smo stoga za Josipovu tajnu dugovječnosti pa otkrili da Josip sve u životu radi polako te dan započinje jednostavnim ritualom:

– Marija, daj kapučinija, prvo je što Josip zaželi ujutro, a nakon toga pojede kruh, putar i marmeladu od marelice, svako jutro, bez iznimke, otkriva nam Mihaela i dodaje da djed hranu uzima polako i smireno.

Josip je zbog toga i dobrog zdravlja, donedavno je vozio i bicikl, ali mu je obitelj to morala zabraniti iz preventivnih razloga.

– Sluh ga nešto slabije služi, pa da se ne dogodi zlo u prometu djedov bicikl smo spremili na sigurno, ističu članovi obitelji.

Napomenimo da je Josip i počasni član DVD-a Gornji Kraljevec te najstariji vatrogasac u Općini.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3466

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije