U ožujku zanimljiva događanja u CZK-u Čakovec

15. ožujka na Tribini ČČ predstava Da, ministre

Čakovečki Centar za kulturu u mjesecu ožujku priprema bogat i zanimljiv program. Na tribini Čakovec četvrtkom, 15. ožujka u 20 sati gostuje Kazalište Komedija iz Zagreba s predstavom Da, ministre. Redateljsku palicu potpisuje Zoran Mužić, a glavne uloge tumače Mila Elegović, Saša Buneta / Željko Duvnjak, Goran Malus, Igor Mešin, Davor Svedružić, Damir Lončar, Vinko Kraljević, Ana Kraljević i Emil Kuzminski.

Da ni političarima u Uniji nije lako, posebno kada najiskrenije žele uvesti pozitivne promjene u okoštale birokratske državne strukture i radom za «opće dobro» ostvariti pozitivne pomake u osobnoj političkoj karijeri, pokazat će upravo ova predstava. Posebno iznenađenje predstave je u tomu što je u pitanju ministrica (Mila Elegović) koja originalnom zapletu dodaje još jednu, prilično važnu dimenziju, a ta je problem sudjelovanja žena u strukturama vlasti.

 
I naravno, njihovom poznavanju pravila političkih igara koje su stoljećima bile rezervirane isključivo za muškarce. Publika će moći steći izravan uvid u jednu verziju načina na koji se vrlo ženstvena žena može snaći u svijetu muškaraca, a da sama pritom ne postane njihovo žensko ogledalo kao što je to bio slučaj sa ženama-političarkama prošlih vremena. Politički žrvanj uigranog tima državnih činovnika s velikim strategom u pozadini na kraju rezultira ministričinim porazom iako je taj poraz zapravo politička pobjeda.

Pri tome se može i dobro nasmijati jer će u ovoj brzoj, duhovitoj i satiričnoj komediji pronaći mnoge sličnosti s trenutnom hrvatskom političkom situacijom. Predstava traje 115 minuta.

15. ožujka Izložba Defragmentiranje osobnosti

U izložbenom prostoru, u četvrtak, 15. ožujka od 19 sati otvara se izložba Defragmentiranje osobnosti. Organizatori su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Muzej Grada Koprivnice i Centar za kulturu Čakovec.

Pitanje defragmentiranja i fragmentiranja osobnosti predstavlja izrazito osoban umjetnički čin u kojem je prisutna društvena dimenzija preispitivanja odnosa vremena i društvenih promjena, ali i svojevrsne introspekcije, pronalaženja vlastitih misli, stavova, vibracija.

Složenost, dinamičnost i raznovrsnost osnova su uspostavljanja vlastitih sustava vrijednosti, umjetničke filozofije, etike i estetike, krize umjetničkog identiteta i rukopisa.
U kontekstu vremena u kojem i sami umjetnici forsiraju primjenu digitalnih tehnologija i interaktivne konvergencije između računala, interneta, projekcijskog platna i vlastitih umjetničkih stavova, čini se kako je osluškivanjem vlastitih misli i frekvencija moguće postići promjenu u načinu razmišljanja.

Istraživanje, preispitivanje i predstavljanje dijelova vlastite osobnosti bio je umjetnički izazov stavljen pred dvadesetak suvremenih umjetnika koji su na vlastiti način i kroz različite medije (slika, video, fotografije, instalacija, zvuk, performance…) stvorili odgovor na postavljena pitanja. Viktorija Balog, Nina Bešlić, Luka Bunić, Jelena Dabić, Kristina Horvat Blažinović, Stjepan Jerković, Ivan Mesek, Bojan Miljančić, Marijan Molnar, Ivana Ožetski, Smiljana Šafarić (koja je uključila i radove svojih učenica Amande Blažeković, Eleonore Fotak i Margarete Kolarek), Gordana Špoljar Andrašić, Dario Štokić, Rusa Trajkova, Rudi Uran, Vlatko Vincek, Tanja Vujasinović i Saša Živković nastojali su objektivnim i subjektivnim činjenicama preispitati i objasniti uzročno-posljedične veze i vlastite procese koji su uvjetovani ubrzanim ritmom života i protokom informacija kojima je na relaciji dijalektike «vrijeme-pojedinac-promjene» proces umjetničkog stvaranja, naglašava  Draženka Jalšić Ernečić, dipl. povjesničarka umjetnosti, viša kustosica u Muzeju Grada Koprivnice. Izložbu možete pogledati do 10. travnja.


16. ožujka koncert ZZ Quarteta

U petak, 16. ožujka s početkom u 20 sati u dvorani Centra za kulturu održat će se koncert ZZ Quarteta (Zjača-Zanchini quartet). ZZ quartet čine četiri iskusna i popularna glazbenika u čiji su jazz izričaj ukomponirani mnogi glazbeni stilovi, prije svega moderna klasika, world music i slobodna improvizacija.

Uz Hrvata Ratka Divjaka na bubnjevima i Makedonca Martina Gjakonovskog na kontrabasu, u kvartetu svira i dvojac po kojem je kvartet ZZ i dobio ime. Radi se o Talijanu Simone Zanchiniju i Zagrepčaninu Ratku Zjači.

Zanchini je jedan od najpoznatijih jazz harmonikaša koji na inovativan način kombinira akustično električno sviranje harmonike. Ratko Zjača je jazz gitarist koji gradi vlastiti stil i zvuk, a surađivao je s brojnim poznatim jazz glazbenicima kao što su Randy Brecker, Benny Bailey, Gary Peacock i Reggie Workman.

ZZ quartet je kvartet jedinstvene glazbene vizije koji apsorbira i reflektira sve glazbene vrste zadržavajući pritom osobnost i vrhunsko zanatsko umijeće koje obuhvaća raspoloženja od tihe intime do vrlo snažnog, intenzivnog izričaja.

Odgojeni na različitim glazbenim usmjerenjima od jazza, world music, klasike i slobodne forme, izvode repertoar koji seže od originalnih skladbi do savršenih obrada i improvizacija.

18. ožujka plesna predstava Bijeli klaun

Program se nastavlja 18. ožujka kada će se publici predstaviti Studio suvremenog plesa TEUTA Čakovec s plesnom predstavom Bijeli klaun prema romanu Damira Miloša.

Koreografija je djelo Nikoline Mekovec, za kostimografiju je zadužena Anda Damjan, a glume i plešu  Filip Vajda, Sara Magdalenić, Dea Zlatarek, Stella Pasarić, Tifani Ban, Lucija Naranđa, Dorotea Košćak, Nikolina Telebar, Matea Bestijanić, Dora Pajić; Marta Fažon, Nika Bašić, Jana Slaviček, Ivana Jarni, Tonka Novoselec, Mija Horvat, Iva Ružić, Helena Pokrivač, Mia Milak, Klara Haček, Stela Šmitran, Marta Frlin i drugi.

Glavna  tema plesne predstave Bijeli klaun  je ulaženje dječaka u svijet odraslih, njegov prvi nastup u areni i njegova odluka da ne prihvati pravila koja mu nameću običaji cirkusa.
To je priča  o dječaku iz putujućeg cirkusa, kojega roditelji, klaunovi, pripremaju za budući poziv.

Kao klaun, on će prvi put nastupiti odjeven u bijelo, po starome cirkuskom običaju, i tek će u narednim nastupima postupno njegov kostim dobijati zakrpe u boji sve dok ne stasa u zrelog klauna u šarenom klaunskom kostimu kakve poznajemo.

Na tom putu dječak će naučiti razlikovati boje od neobičnog slijepog starca kojeg sreće u šumi, zaljubit će se u princezu, te  riješiti sve svoje strahove pri susretu sa strašnim zmajem… Predstava započinje u 16 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije