u čast poginulih branitelja

HVIDRA JUG ČAKOVEC Članovi i ove godine organizirali posjet herojskom gradu Vukovaru

Kao i 2019. godine, tako i ove godine članovi Hvidra Jug Čakovec posjetili su grad Vukovar i odali počast svim braniteljima koji su poginuli za slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku

Prva postaja putovanja bila je Trpinjska cesta, poznata kao i groblje tenkova. Zapalili su svijeće kod Spomen ploče poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima PU Varaždinske i Međimurske, koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borova naselja.

Stotinjak metara dalje je i novi Spomenik poginulim pripadnicima Žuti mravi i Pustinjski štakori. Zbog Corone i epidemioloških pravila, ulazak u Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar nije bio moguć, ali član Srečko Lukman posjetiteljima je ispričao o svom boravku u toj bolnici, kada je kao ranjenik izašao s konvojem ostalih ranjenih branitelja na slobodno Hrvatsko područje.

Nakon kratke pauze u centru Vukovara, zapaljene su svijeće i kod Bijelog Križa na Dunavu. Križ na Dunavu je spomenik za sve one koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Nalazi se na ušću Vuke u Dunav, u centru Vukovara. Na križu je  uklesano glagoljicom ”Navik on živi ki zgine pošteno”, zajedno s hrvatskom šahovnicom, te natpisom ”Žrtvama za slobodnu Hrvatsku”.

Putovanje se nastavilo prema Vukovarskom vodotornju na ulazu u gradsko naselje Mitnica. Visina mu je 50,33 m. Tijekom srpske agresije vodotoranj je bio jedan od najčešćih meta neprijateljskog topništva, te je na objektu vidljivo više od 640 oštećenja. Nakon obnove je otvoren za posjetitelje, te su bili u mogućnosti i uživati u pogledu sa Vodotornja.
Posjetili su i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje je ekshumirano 938 tijela i na istom mjestu postavljeno 938 bijelih križeva. U središnjem dijelu groblja postavljen je spomenik od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini je “zračni” križ i vječni plamen. Na groblju su također izdvojena dva križa, jedan za najmlađu žrtvu Domovinskog rata, Ivana Kljajića koji je imao svega šest mjeseci, i za najstariju žrtvu Domovinskog rata, ženu koja je imala 82 godine.
Zapalili su svijeće i pomolili se na grobu zapovjednika Blage Zadre i njegovog sina Roberta koji je bio zapovjednik Turbo voda, u kojem je bio pripadnik i naš član Miroslav Radmanović koji je po procjenama drugih Vukovarskih branitelja samostalno uništio 7-8 neprijateljskih tenkova u Borovu Naselju u obrani Vukovara.
Poklonili su se žrtvama Ovčare i zapalili svijeće na mjestu masovne grobnice. Na kraju bitke za Vukovar na Ovčaru su dovedeni brojni muškarci, uključujući ranjene pacijente, bolničko osoblje i dio njihovih obitelji, bivše branitelje Vukovara. Srpske snage pretvorile su Ovčaru u zarobljenički logor početkom listopada 1991. Osim masakra, 3.000 do 4.000 muškaraca zatvorenika bilo je privremeno zadržano u logoru prije nego što su prevezeni u zatvor u Sremskoj Mitrovici ili u vojarnu lokalne vojske, koja je bila tranzit punkt za srpske logore Stajićevo, Begejci i dr.

Goran Zadravec održao je kratko predavanje kod Spomenika na Ovčari kako se to sve zbivalo u to ratno vrijeme 1991. Na kraju 1.dana putovanja posjetili su vidikovac Principovac u Iloku gdje je poginuo prvi međimurski branitelj Predrag Jurčec te je o temi nekoliko riječi rekao Miljenko Bakač, koji je bio tada na tom mjestu kada je u neprijateljskom zrakoplovnom napadu poginuo Predrag Jurčec. Puni dojmova na kraju dana uputili su se na zasluženi odmor.
Drugi dan putovanja započeli su u vojarni koja nosi naziv “204. brigade Hrvatske vojske” gdje ih je dočekao pukovnik Mihaljević te održao predavanje, a posjetitelji su mogli i virtualno pogledati kako je izgledao let avionom Antonov An-2 koji je prevozio sanitetski materijal. Poslije vojarne, sudjelovali su na Sv.Misi u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju, a u centru Vukovara sreli su se s gradonačelnikom Vukovara, Ivanom Penavom, s kojim su se ugodno družili uz kavu i razgovor.

U Borovu Selu zapalili su svijeće kod Spomenika ubijenih 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije. Uz članove udruge i članove njihovih obitelji, s njima su putovali i donatori te prijatelji udruge.
– Ovom prilikom želimo naglasiti da će udruga i dalje nastojati organizirati put u ovaj napaćeni grad koji je naviše stradao u Domovinskom ratu. Na kraju želimo se zahvaliti našim donatorima ovog dvodnevnog izleta a to su: općine Strahoninec i Sveti Juraj na Bregu, suvlasniku firme Brid d.o.o. Čakovec Đuri Belu, Vajdi Čakovec, društvo Potrošač i drugim donatorima te autoprijevozniku RUDItravel i njihovom vozaču Dinu Mađariću koji nas je svojom pjesmom i lijepim ponašanjem uz osmijeh uljepšao ovo putovanje – poručuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije