ukusna, raznovrsna i zdrava jela

KNJIŽNICA LENDAVA Povratak u Međimurje Branislave Belović s knjigom “Zdravo!”

​Izvor i osnovu za brojne recepte nosi iz svog rodnog Međimurja, dok su drugi sa životnim i začinskim dodacima Prekmurja, Slovenskog i Hrvatskog primorja i drugih krajeva

U ovoj knjizi, kao i u onima koje je Branislava Belović dosad napisala, promiče zdravu prehranu i zdrav život. Istodobno, postoje kratki komentari na recepte, kao i tekstovi o tome odakle su došli ili kako su ti recepti nastali od njezine mladosti do danas.

Izvor i osnovu za brojne recepte nosi  iz svog rodnog Međimurja, dok su drugi sa životnim i začinskim dodacima Prekmurja, Slovenskog i Hrvatskog primorja i drugih krajeva koje je posjetila i gdje je crpila ideje o tome kako napraviti jednostavna, zdrava jela što više ukusnim. 

Na predstavljanju knjige posjetiteljima se obratio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Đanino Kutnjak, a s autoricom su razgovarale Renata Lugomer Pohajda i Andrea Magyar. Nastupili su tamburaši Hrvatskog kulturnog društva Pomurje. Svi posjetitelji prezentacije dobili su knjigu.

Knjiga Zdravo!, Napisanu na hrvatskom jeziku, objavilo je Hrvatsko kulturno društvo Pomurje i općina Štrigova, a Knjižnica-kulturni centar Lendava sudjelovala je u organizaciji predstavljanja u lendavskoj knjižnici. Prije predstavljanja u Lendavi, predstavljeno je u pograničnom hrvatskom mjestu Štrigovi, gdje je autorica provela djetinjstvo i mladost.

Rekla je da se za zdravu prehranu zainteresirala kao dijete, kad joj se majka teško razboljela i morali su joj kuhati dijetalnu hranu. Iako su, kao i u Prekmurju, u Međimurju popularna vrlo masna, zaslađena i slana jela, ubrzo je otkrila da je moguće napraviti vrlo ukusna jela i bez mnogo štetnih sastojaka. Uz recept Dobrih medenjaka tete Jelke napisala je: “Recept za najbolje medenjake na svijetu naslijedila sam od tete Jelke. Pripada starim obiteljskim receptima. Među najboljima. Niz godina pekla mi ih je s najvećom ljubavlju za Božić. Došlo je vrijeme kad mi je predala obiteljski recept. To je stari obiteljski recept, rekla je, gurnuvši mi u ruku vrlo stari, požutjeli list otrgnut iz bilježnice. Sad i sama pečem medenjake. S istom ljubavlju kao i ona da oduševim one koje volim.

Branislava Belović specijalistica je pedijatrije i socijalne medicine te autorica brojnih publikacija, priručnika, programa za promicanje zdravlja i inovativnih pristupa u promicanju zdravlja. Uz knjigu Zdravo! priprema i publikaciju za djecu koja će uskoro izaći. Već je objavila dvije publikacije za djecu o zdravoj prehrani i zdravom životu. Neka su njezina izdanja prevedena na mađarski, hrvatski i srpski i objavljena u tim zemljama. Predsjednica je Pomurskog društva za borbu protiv raka i članica Hrvatskog kulturnog društva Pomurje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije