10. izbor Dobrih restorana

TALENT IZ ČAKOVCA Eugenu Žiniću pripala nagrada ‘Andrej Barbieri’ za mladog chefa u usponu

- Kupio sam kartu za Španjolsku, a nemam još ni smještaj. Ali želim raditi kod najboljeg na svijetu - rekao je Eugen

Posebna je čast biti nagrađen za trud, predanost i rad u intenzivnom okruženju kao što je restoranska kuhinja, a kada, osim gostiju, to prepozna i struka u koju se ubrajaju brojni veliki hrvatski chefovi, ista ta nagrada dodatno dobiva na težini i postaje još slađa, piše Jutarnji list.

Na dodjeli nagrada Dobri restorani, održanoj u ponedjeljak, 20. rujna, tako je upravo veliko priznanje i nagrada Andrej Barbieri za mladog chefa u usponu pripala 23-godišnjem Eugenu Žiniću iz Čakovca. Skroman, ali ambiciozan, Eugen je odmah po dodjeli priznao kako nagradu nije očekivao te da ga je iznimno razveselila, a potom se s kolegom i prijateljem Matijom Bogdanom, s kojim je posljednjih godinu dana proveo u kuhinji zagrebačkog restorana Mano, također nagrađenog titulom Najbolji restoran visoke kuhinje, nastavio veseliti svojim uspjesima.

Čestitke nakon proglašenja, rekao je, nisu prestale stizati. 

– Drago mi je da su me ljudi odabrali, to mi baš jako puno znači i super mi je motivacija za dalje, definitivno mi je dalo snagu, a to mi sada baš i treba, rekao je.

Možda manje poznato, no Eugen je karijeru započeo u čakovečkoj Mundoaki, kuhajući u kuhinji chefa Marka Palfija. Rekao nam je kako se nakon upisane “pogrešne” srednje škole odlučio preusmjeriti u kuharsku, a zatim je jednog dana pokucao chefu Palfiju na vrata i skromno ga zamolio za posao.

Kroz cijeli je period proveden u kuhinji čakovečke Mundoake slušao priče o sjajnom Ledburyju, u kojem su svojevremeno kuhali i sam Palfi i Bogdan, a zatim uspio dobiti mjesec dana stažiranja u tom, jednom od najznačajnijih restorana na svijetu uopće. Kako nam je rekao, nije dvojio ni trenutka već je spakirao kofere i zaputio se u London. Tamo je najprije proveo, dodaje, najuzbudljivijih mjesec dana u životu. Nakratko se vratio kući, a zatim je ponovno stigao poziv iz kuhinje velikog Bretta Grahama i ponuđena mu je stalna pozicija u restoranu.

“O Ledburyju su mi pričali i Matija i Palfi i jako me zainteresiralo, htio sam barem probati doći tamo i kad sam dobio staž, bio sam baš jako sretan”, rekao nam je Eugen.

Dodao je i kako je prvi susret s radom u kuhinji londonskog Ledburyja bio više nego impresivan te kako ništa slično do tada nije vidio.

“Idem u Španjolsku, u Madrid, nemam ništa riješeno, čak ni smještaj, ali velika mi je želja raditi u restoranu DiverXO kod chefa Dabiza Muñoza koji je proglašen najboljim chefom na svijetu po izboru The Best Chef. To je restoran o kojem sam puno slušao, jako je specifičan i zbog tog mjesta sam zapravo zavolio kuhanje. Zadnja dva tjedna učim i španjolski. Jednostavno razmišljam pozitivno pa ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekao je za Jutarnji list.

Na pitanje bi li jednog dana htio otvoriti samo svoje mjesto, odgovorio je kako je još uvijek mlad, kako želi istraživati, ali i kako bi, kada već može maštati, otvorio opušteni restoran u kojem će si hranu moći priuštiti nešto veći broj ljudi, ali će se na tanjurima vidjeti barem mali utjecaj fine dininga.

Cijeli tekst pročitajte na Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije