‘ZDRAVO RUSIJA’

NAJBOLJI KAZIVAČI RUSKE PROZE Luka, Andrej i Nikola – kako smo se zaljubili u Rusiju?

Na sam spomen ruskih klasika neke zaboli glava, dok drugima čitanje i proučavanje književnosti najveće zemlje na planetu predstavlja posebnu radost. Među takvima su i 15-godišnjaci, Čakovčanin Luka Lukačević, Andrej Kos iz Goričana i Preložanin Nikola Srpak

Mladi gimnazijalci pokazali su se najboljima u kazivanju ruske proze na natječaju Živaja klasika koji već niz godina organiziraju Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka i zagrebački ured ruske Federalne agencija za suradnju u kulturi, sportu, znanosti i obrazovanju Rossotrudnichestva. Zahvaljujući spomenutom, u pratnji predstavnice ruske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Svetlane Jezernik, nedavno su posjetili Moskvu. 

– U ruskome glavnom gradu boravili smo od 9. do 16. kolovoza na tradicionalnom festivalu nazvanom Zdravo Rusija koji je ljetos okupio više od 700 sudionika iz 48 zemalja Europe i svijeta. 

Riječ je o mladima u dobi od 14 do 19 godina koji rusku kulturu žele upoznati iz prve ruke, a ne samo iz medija i priča, jer Rusija otvara vrata za sve otvorenog srca i čistih glava. Po dolasku u Moskvu bili smo podijeljeni u grupe pa sam dečke praktički viđala samo ujutro za vrijeme doručka. No, ostajalo je i vremena za zajednički obilazak brojnih moskovskih atrakcija. Bili su oduševljeni, ispričala nam je Jezernik, inače i predsjednica žirija koji je upravo trojicu međimurskih učenika ocijenio najboljima u kazivanju (napamet) ruske proze.

Interes odmalena 

 A odakle interes za Rusiju? Samo Andrejeva majka je Ruskinja, dok su Luka i Nikola, sa smiješkom ističe Jezernik, čisti Hrvati.  

– Ruski jezik je prvo počeo učiti moj mlađi brat pa je i mene zainteresirao. Međutim, i prije nego sam počeo učiti jezik, boravio sam u ruskom kampu u Slovačkoj, i tu je počeo moj interes za tu prekrasnu zemlju, ispričao nam je Luka.

Slično je nastavio i Nikola.

– Zaljubio sam se na prvu. Ni sam ne znam kako, ali znam da mi je to lijep i romantičan jezik, a kultura u cjelini iznimno zanimljiva, govori Nikola. 

Andrej je prve riječi naučio još kao mali dječak, od majke, dok ga je baka ujedno podučavala pisanju ćiriličnog pisma. Već u drugome razredu osnovne škole upisao je ruski jezik u školi stranih jezika. U Moskvi je boravio već drugi put. Poseban dojam u velegradu na dečke su ostavili Crveni trg, poslovni dio Moskva City, metro koji je za mnoge najljepši na svijetu kao i Dubna – grad od Moskve udaljen nešto više od 100 kilometara u kojem žive i rade znanstvenici iz cijelog svijeta koji se bave nuklearnim istraživanjima. 

– Prekrasan je osjećaj doći iz gradića kao što je Prelog u metropolu na čijem širem području živi ukupno 15 milijuna stanovnika. Mada, mislim da je svaki dio Rusije prelijep, kaže Nikola, dok Svetlana Jezernik dodaje da je također poseban doživljaj vidjeti i čuti mlade iz cijelog svijeta kako se sporazumijevaju na ruskom jeziku. Međimurski tim zaljubljenika u Rusiju nada se i skorom novom posjetu toj zemlji. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3463 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije