VATROGASCI IMAJU PUNE RUKE POSLA

UČESTALI POŽARI U PRIBISLAVCU ‘Dok vi spavate, nama je glava u torbi’

Od početka godine imali su više od 20 intervencija vezanih samo uz zapaljena smetišta...

U noći s 25. na 26. srpnja, dok su stanovnici Pribislavca spavali, vatrogasci lokalnog DVD-a su imali pune ruke posla. I ne samo vatrogasci, već i neodgovorni pojedinci koji su zapalili strništa.

– Prvu dojavu o požaru otvorenog prostora dobili smo u 03:17. Gorjelo je strnište od pet hektara. Tek što smo završili s intervencijom, stigao je poziv da gori strnište na predjelu prema naselju Štefanec. Ugasili smo i taj požar, da bi se – potom – samo preselili gasiti zapaljeno strnište nedaleko trgovačkog centra na ulazu u Čakovec. A sve se vodilo pod jednu intervenciju.

Nakon toga je gorjelo smeće u romskom naselju, a onda smo se morali vratiti na ranije zapaljeno strnište da bi do kraja natopili teren – opisuje nam predsjednik DVD-a Pribislavec Petar Hajdinjak intervencije koje su vatrogasci odradili tijekom samo jedne noći.

Vatrogasci su se s terena vratili oko 11:45, pa su do 13:30 još čistili opremu. Svaka intervencija i košta, sat vremena rada navalnog vozila je oko 350 kuna, a kad se zbroji račun za troškove vatrogasca, vode, pumpi i ostale opreme, ukupni iznos se penje i do 500 kuna po satu, pa možemo izračunati da je samo ta noć DVD Pribislavec, a i Općinu, koštala oko 4.000 kuna.

Volonteri

– Mi smo dobrovoljni vatrogasci, volonteri, te za intervencije ne primamo naknadu. Stojimo na raspolaganju i časno obavljamo dužnosti. Međutim, besane noći i stalni odlasci na teren uzimaju danak, napominje Hajdinjak te dodaje:

– Članovi DVD-a noću iskaču iz kreveta i ostavljaju svoje obitelji kako bi gasili požar uzrokovan nečijom neodgovornošću. Poznato je da pojedinci pale strništa kako bi kasnije lakše preorali zemlju, ali građani bi trebali biti svjesni ugroze koju time stvaraju, kao i činjenice da tako mogu lako zapaliti i okolna polja, a onda mi moramo spašavati stvar. Svaki puta kada gasimo smeće, nosimo glavu u torbi jer ne znamo što je sve zapaljeno i ima li unutra opasnih tvari, a od početka godine imali smo 22 intervencije vezane samo uz zapaljena smetišta.

Pridodamo li tome i sedam intervencija u samom Pribislavcu, ispada da smo najzaposleniji vatrogasci u Međimurju, odmah nakon Javne vatrogasne postrojbe Čakovca. A sve zbog neodgovornosti pojedinaca kojim se očigledno ne može stati na kraj, zaključuje Hajdinjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije