ČAKOVEČKI PLIVAČKI KLUB

TEO ŠKVORC I JAKŠA MISLOVIĆ Mladi junaci jedva čekaju nove medalje

Nakon samo dvije godine treniranja i uspjeha na natjecanjima, dečkima je pripalo posebno priznanje Zajednice sportskih udruga grada Čakovca

Strahoninčanin Teo Škvorc proplivao je već s četiri, a Čakovčanin Jakša Mislović s navršenih sedam godina života. Danas su 11-godišnji Teo i 14-godišnji Jakša članovi Čakovečkog plivačkog kluba, vrsni i trofejni natjecatelji – plivači.

No, ne samo to. U izboru najsportaša Čakovca za 2020. godinu, gradska Zajednica sportskih udruga dečkima je ove godine dodijelila posebna priznanja koja primaju osobe s invaliditetom.

Njihova uspješna sportska priča počela je prije dvije godine kad su se, uz podršku roditelja, učlanili u već poznati i renomirani Čakovečki plivački klub, unatoč tome što Teo ima sindrom staklenih kostiju, a Jakša tetraparezu.

– U vodi se mogu kretati praktički kako žele, što ne mogu na suhom, kažu u razgovoru za naš tjednik Teova mama Tajana i Jakšina Iva, dok mladi junaci dodaju da je u Klubu super.

Od prvog dana s dečkima radi iskusna trenerica Sara Čuka.

– Nijedan početak nije lak. Trebalo nam je neko vrijeme za upoznavanje i uhodavanje, ali onda smo se našli. Vježbe sam prilagodila njima. Jačaju kondicijski. Ponekad nije jednostavno, ali puno su napredovali. Na treninzima koje imamo dva puta tjedno otplivaju sve kaj im velim. Imaju veliku volju, usavršavaju tehniku. Pandemija je zaustavila i plivačka natjecanja, no već su ranije pokupili dosta medalja. Ma, neumorni su, sa smiješkom govori ponosna trenerica.

– A još se usput i zezamo, dobacuje veseljak Teo.

On je zbog nedavne operacije neko vrijeme pauzirao od treninga, no uskoro se vraća u bazen.

Jakša pak kaže da danas samo za zagrijavanje bez problema otpliva osam dužina. Njegova mama prisjeća se da je nekad želio trenirati rukomet kao i njegov brat pa su mu morali objasniti da to zbog svojeg stanja ne može.

No, zato je došlo plivanje koje je, naglašavaju Iva Mislović i Tajana Škvorc, idealan sport za djecu poput njihovih sinova. Premda se, kažu, još uvijek suočavaju i s predrasudama okoline.

– Sve može funkcionirati, samo treba pronaći način. Plivanje im čini višestruku korist. Radi im cijelo tijelo, jačaju fizički, a zahvaljujući uspjesima na natjecanjima, jača im i samopouzdanje što je također vrlo važno, ističu.

I školski kolege i nastavnici ponosni su na plivački dvojac. Teo je učenik četvrtog razreda Osnovne škole Strahoninec, a Jakša sedmog razreda čakovečke III. osnovne škole.

– Matematika, odgovara Teo na pitanje o omiljenom školskom predmetu, dok je nešto slabije zainteresiran za vjeronauk i likovnu kulturu.

Jakši su najzanimljiviji povijest i biologija. Prate i druge sportove. Teo nogomet i navija za zagrebački Dinamo te za svoj NK Strahoninec. Jakša voli gledati rukomet i, napominje smijući se – ne navija za Dinamo. U slobodno vrijeme, obojica uživaju i u igranju planetarno popularne računalne igrice Minecraft. No, uvijek iznova s užitkom i radošću, vraćaju se u vodu, a uskoro ih čekaju i nova plivačka natjecanja i nove medalje.

* Tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3455

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije