GDJE JE ZAPELO?

CENTAR POSTAJE RUGLO Zašto najveća stambena zgrada u središtu Čakovca još čeka obnovu?

- Naša zgrada Centar u samom središtu Čakovca postaje ruglo. Sedam godina stanari plaćaju dodatno na iznos pričuve za energetsku obnovu, na računu je 700 tisuća kuna, a od obnove još ništa. Sedam godina nam iz Gradskog poduzeća Stanorad obećavaju da će obnova krenuti i krenula je, samo ne kod nas nego u nizu okolnih zgrada, piše u pritužbi stanara koju su nam poslali.

Gdje je zapelo i zašto se još nije krenulo s obnovom najveće stambene zgrade u središtu grada u kojoj su 52 stana, pitali smo Velimira Mađarića, direktora GP-a Stanorad.

– Nema otvorenih natječaja, to je to. Zadnji natječaji za energetsku obnovu iz fondova Europske unije bili su raspisani 2016. godine i od tada – ništa. Riječ je o višemilijunskoj investiciji i neophodan je novac iz fondova da bi trošak za stanare bio što manji, objašnjava. Dosad je omjer financiranja iz fondova bio 60% opravdanih troškova u energetskim poboljšanjima iz fonda, ostale troškove obnove plaćaju suvlasnici. 

Stanari zgrade ‘Centar’ dosad su kroz pričuvu prikupili 700 tisuća kuna. Planski se za energetsku obnovu pričuva povećala 2017. godine, s tri na pet kuna po četvornome metru.

– Nema posebne doplate nego je povećana pričuva. Na sastanku stanara objasnili smo zašto je to napravljeno. Rečeno im je da ako ćemo početi više uplaćivati pričuvu, da će nam bili lakše jer ćemo manje morati dodatno izdvojiti kad krene obnova. Imat ćemo dio novca i bit će lakše kad se bude uzimao kredit, objašnjava Tomislav Biškup, predstavnik stanara.

Zgrada ‘Centar’ u funkciji je više od pola stoljeća i vapi za osvježenjem. 

– Nismo radili neka kapitalna ulaganja, tek smo na prvom ulazu dali promijeniti dio krovišta jer je prijetilo urušavanje na pločnik. Napravili smo nekakav ‘flaster’ jer se od zime krov nakrivio i to je bilo opasno, objašnjava Biškup. 

Uz energetsku obnovu koja se planira, a ovisi o tome kada će se otvoriti natječaji za obnovu, planira se i zamjena krovišta koje još uvijek ima azbestne ploče. Bude li se energetska obnova i zamjena krovišta radila istovremeno, uštede će biti velike za suvlasnike.

– Imamo projektiranu i zamjenu krovišta ali to će suvlasnici plaćati sami jer taj dio ne ulazi u energetsku obnovu. Ako ćemo to raditi u sklopu energetske obnove, pokrit ćemo troškove skele koja bi koštala pola milijuna kuna. Naime, kroz projekt energetske obnove bit će sufinancirana i skela, koja će se koristiti istovremeno i za obnovu zgrade i za promjenu krovišta. Time će se izbjeći dodatni trošak, objašnjava Mađarić. 

Zgrada, osim neprivlačne vizure, ima i konkretnih problema. Već neko vrijeme u dio podruma prodiru podzemne vode.

– Podrumi u prvom i drugom ulazu su neupotrebljivi zbog podzemnih voda. Jako teško je naći trajno rješenje, probali smo ali predloženi zahvati bili bi enormno skupi, a nema garancije da će biti učinkoviti, pojašnjava Biškup. 

Rješenja za taj problem zasad nemaju, a nadaju se da će se problem obnove napokon početi rješavati. Većina stanara je za energetsku obnovu zgrade pa su projekti i dokumentacija već spremni. Čeka se samo otvaranje natječaja, koje se najavljuje svako malo, i tako već četiri godine…

– Stručnjaci za EU fondove stalno govore da natječaji idu u rujnu, pa onda u siječnju… već su se okrenula četiri rujna, siječnja, a mi još čekamo, kaže Mađarić.

Što još smeta?

Primjedbe stanara koji žive u središtu Čakovca na glazbu koja dopire iz kafića ponavljaju se iz godine u godinu. Ni ova nije iznimka, a nezadovoljni čitatelj koji je želio ostati anoniman, među ostalim pita kako je moguće da je u vrijeme pandemije dozvoljeno glasnom glazbom uznemiravati stanare koji odlaze na posao. 

Iz nadležnog Upravnog odjela Grada Čakovca odgovaraju kako u vrijeme pandemije ni jedan kafić ne radi dulje od ponoći, niti se izdaju dozvole za produljenje radnog vremena, što je u skladu s preporukama Stožera. 

Na primjedbu je odgovorio i predstavnik stanara zgrade u središtu Čakovcu, Ulici Kralja Tomislava, Tomislav Biškup.

– Kao dugogodišnji stanar u središtu grada, svako ljeto slušamo iste priče. Treba reći da ove i prošle godine događaji traju kraće nego inače, do ponoći se gasi glazba. Kao predstavnik stanara nemam nikakve ingerencije reći ljudima da ugase glazbu, ako im je stožer, komunalno redarstvo ili netko treći to dozvolio. Netko tko živi u centru grada mora biti spreman na to. U centru ne trebaš auto, sve ti je nadohvat ruke, ali tu su neki kompromisi na koje treba biti spreman, rekao je predstavnik stanara zgrade ‘Centar’. 

* Tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3454

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije