Emina svaki dan prelazi granicu i ide na nastavu u Sloveniju

Emina Dreven, devetgodišnjakinja iz međimurskog sela Robadja u općini Štrigova svaki dan u školu odlazi u drugu državu. Mama Silva pomaže joj spakirati torbu, otključa joj rampu na malograničnom prijelazu na cesti nedaleko od kuće i isprati je do autobusa.

Školskim autobusom Emina putuje do Stročje Vesi, slovenskog sela u kojem je prije godinu dana sagrađena nova škola. Učenica je trećeg razreda.

– Lijepo mi je tamo. Nisam htjela ići u školu u Štrigovu jer u Stročjoj Vesi imam više prijatelja – kaže na čistom slovenskom jeziku. Hrvatski se u kući Drevenovih rijetko govori.

Iako su Hrvati, više su povezani sa susjednom Slovenijom pa su odlučili i Eminu upisati u slovensku školu.

– Tamo ima bolje uvjete za učenje. Nakon nastave može ostati u produljenom boravku i vratiti se kući autobusom u 15 sati. U školi se igra i napiše zadaću. Ako joj se ne da, onda se vraća prvim autobusom u 13 sati. Prijevoz je besplatan, a u školi dobije dva obroka, ručak i užinu. Pola cijene plaća škola pa nas prehrana stoji samo stotinu kuna na mjesec – nabraja pogodnosti mama Silva. Priznaje da se naslušala komentara mještana s hrvatske strane granice, kojima nije jasno kako može dijete upisati u slovensku školu.

– Meni tu nije ništa čudno, iako sam Hrvatica, i ja i brat išli smo u školu u Stročju Ves, dok je tamo bila još stara škola. Nema to veze s politikom nego sa stvarnim životom. U Sloveniji djeca imaju veće mogućnosti napredovanja pa će Emina tamo ići i u srednju školu. I posao se lakše dobije.

Kad uđemo u EU, granice će se ionako izbrisati pa će i ova granična rampa na kraju ulice nestati – kaže Emina, koja radi u Štrigovi kao konobarica. Mještani koji žive uz granicu dobivaju propusnicu i ključ od rampe koju sami otključavaju. Preko granice mogu u bilo koje doba dana.

– U Sloveniju, kad imamo novca, idemo i u šoping. Nešto je tamo skuplje, a nešto jeftinije. Kupujemo i u Čakovcu – kaže Eminina baka Jelena.

Žali se da su im u općini Štrigova prigovarali jer su im asfaltirali cestu do dvorišta i prilaz do kuće, a oni sad šalju dijete u školu u Sloveniju. Prema podacima koje smo dobili u OŠ Štrigova, petnaestak djece iz hrvatskih sela Banfi, Robadje i Jalšovec u školu, poput Emine, odlazi preko granice, u Stročju Ves i Raskrižje.

– Do prije desetak i više godina roditelje koji imaju prebivalište u Štrigovi, a djecu šalju u školu u susjednu državu, slalo se sucu za prekršaje, no posljednjih godina prešutno se prelazi preko toga. Vjerojatno je tako odlučeno u duhu dobrosusjedskih odnosa i približavanja EU. Mi svake godine obavještavamo roditelje o predupisima u školu, a ako oni, bilo usmeno ili pismeno, izjave da će im dijete u školu ići u Sloveniju, podatke šaljemo u Ured državne uprave u Međimurskoj županiji. I tu sve staje – objašnjava problem ravnatelj OŠ Štrigova Stanislav Rebernik, koji je i općinski načelnik.

Drastičan pad broja đaka

Roditelji, dodaje, kao razlog upisa djece u slovenske škole navode rodbinske veze u Sloveniji, lakše zapošljavanje nakon škole i druge, u inozemstvu praktičnije stvari. Manji dio njih ima i dvojno državljanstvo. Slovenske škole do krajnosti su pojednostavile upise hrvatske djece pa ne traže gotovo nikakvu dokumentaciju. Potvrđuje to i Silva kad kaže da u OŠ Stročja Ves nisu tražili ni jedan papir.

– Njima je važno svako upisano dijete jer im je iz godine u godinu učenika sve manje. I kod nas je učenika manje, ali kod njih je drastičnije. Škole im imaju otprilike 150 učenika – ističe ravnatelj i načelnik Rebernik, ujedno priznajući i kako je u slovenskim školama viši standard, prilagođen Europskoj uniji.

Dio Štrigovčana ne odobrava slanje djece u Sloveniju jer time, vele, gube nacionalni identitet, a i ne uči se hrvatski jezik.

Važno je da dijete redovito pohađa osnovnu školu

– Roditelj je dužan upisati dijete u OŠ i brinuti se o redovitom pohađanju obveznog programa. Ako dijete ne pohađa nastavu, škola je dužna obavijestiti ured državne uprave, gradski ured i ustanovu socijalne skrbi koji su dužni izvijestiti školu o mjerama – ističu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Odgovor iz Ureda državne uprave u Međimurju nismo dobili jer je predstojnik odsutan. Bivši ravnatelj OŠ Štrigova Branko Resman kaže da je slovenskim školama u interesu upisivati Hrvate da bi opravdali ulaganja u škole sa sve manje učenika.

Slovencima njihova država plaća da u Hrvatskoj djecu uče slovenski

POŠ Štrigova je prije nekoliko godina, na zahtjev roditelja s dvojnim državljanstvom, organizirala učenje slovenskog jezika, no ove školske godine nije se prijavio ni jedan učenik!

– No, u Varaždinskoj županiji, koliko znam, u desetak škola učitelji iz Slovenije dolaze u hrvatske škole podučavati slovenski jezik, a njihovo im ministarstvo pokriva sve troškove. Zašto naši učitelji onda ne odlaze u Sloveniju podučavati hrvatski jezik, pitanje je na koje zasad nema odgovora. Interesa bi sigurno bilo jer s druge strane granice živi dosta hrvatskih obitelji koji su se preselile u Sloveniju bilo zbog posla, braka ili nekog trećeg razloga – kaže S. Rebernik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije