Muzej Međimurja Čakovec: Odabrane teme za akciju Mali školski kustosi

Muzej Međimurja Čakovec: Odabrane teme za akciju Mali školski kustosi

Muzej Međimurja Čakovec priveo je kraju odabir tema za ovogodišnju akciju Mali školski kustosi.

Tako će se u prigodi Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja), međimurskoj kulturnoj javnosti predstaviti mali kustosi šest međimurskih osnovnih škola sa sljedećim temama: OŠ Domašinec: Običaj sestrinstva u Domašincu; OŠ Podturen: Brodi na Muri; OŠ Strahoninec: Vršidba žita cepima; OŠ Sveti Juraj na Bregu: Crkva sv. Jurja na Bregu; OŠ Kuršanec: Koritari; III. OŠ Čakovec: dr. Vinko Žganec – čuvar međimurske kulturne baštine.

Središnja tema ove će godine biti prikazana u Domašincu, na temu običaja sestrinstva. Članovi Kulturno-umjetničkog društva Domašinec i Udruge žena «Potočnica» s veseljem su se odazvali pozivu škole da pomognu malim kustosima u akciji oživljavanja tog lijepog običaja, koji će na taj način biti spašen od zaborava, zabilježen video zapisom i fotografijama te sačuvan za buduće naraštaje. Slično je i u svim ostalim školama – sudionicama ovogodišnje akcije Mali školski kustosi.

U međuvremenu započet će  pripreme za predstavljanje odabranih tema, tijekom kojih će  malim školskim kustosima i njihovim nastavnicima-mentorima stručnu pomoć u svakom trenutku pružiti i kustosi Muzeja Međimurja Čakovec.


Pripreme za obilježavanje Dana eurospke kulturne baštine

Muzejski djelatnici su usto osmislili i jednu novu muzejsku i kulturno-turističku manifestaciju. Naime, naša će županija ove godine započeti s obilježavanjem 23. rujna – Dana europske kulturne baštine. S tim u svezi, Muzej Međimurja Čakovec će u suradnji s općinom Podturen i OŠ Podturen spomenutog dana organizirati javno predstavljanje pučkog sakralnog spomenika Kalvarija u Podturnu.

Svečanost će biti popraćena i javnom tribinom u školskoj športskoj dvorani u Podturnu na temu zaštite međimurske kulturne baštine, kao dijela hrvatskog i europskog nasljeđa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije