UMJETNICA IZ PUŠĆINA

MONIKA BIČKEI FRIŠČIĆ Slikarske priče s patinom i okusom legende

Uz pomoć arheologije je u slike unijela i simboliku starih vjerovanja, pa u radovima nastoji spojiti stečeno znanje iz povijesti s vlastitom interpretacijom nadrealnih svjetova

Mlada slikarica Monika Bičkei Friščić (31) rodom je iz Virovitice, a u Pušćine je doselila prije nekoliko mjeseci. Zajedno sa suprugom Leom Friščićem, akademskim kiparom, te jednogodišnjim sinom Jonom, odlučila je potražiti inspiraciju u Međimurju, a kako je istaknula, obale Drave prepune su slikarskih motiva. 

Diplomirala je arheologiju na Sveučilištu u Zadru, a studirala je i na fakultetima u Slovačkoj i Sloveniji, stoga je znanje stečeno na fakultetu odlučila ukombinirati u svoje zamišljene svjetove, te sve zajedno prenijeti na slikarsko platno. U svojim radovima spaja motive i simbole iz raznih kultura, pa sve zajedno njenim slikama daje osjećaj bajkovitih i snenih priča iz davnina. 

Slikarstvo kao način izražavanja Monika je otkrila još u djetinjstvu. Bila je najmlađa članica likovnog kluba u Slatinama, a tamo je realizirala i prve izložbe. Dosad je održala i nekoliko samostalnih izložbi, a međimurskoj publici predstavila se na izložbi u sklopu nedavno održanog Art Forest festivala u Nedelišću. 

Monika iza sebe ima nekoliko stotina radova a najviše slika akrilnim bojama. Kad ulovi vremena, sjedne za štafelaj te pusti da je kistovi odvedu u neke nove svjetove pune starih motiva: 

– Žena mi je čest motiv na slikama, jer često prikazujem samu sebe, svoje vizije, snove i doživljaje, istaknula je Monika te dodala: – Inspiraciju pronalazim u starim legendama koja dolaze iz paganskih priča, a sve to se uvijek povezivalo i s prirodom, pa onda te zamišljene svjetove nastojim ukomponirati na platnu. Arheologija mi je pomogla da u slike unesem i simboliku starih vjerovanja, pa u radovima nastojim spojiti stečeno znanje iz povijesti s vlastitom interpretacijom nadrealnih svjetova.

Uz autoportrete u prirodi te paganske simbolike, jedan od čestih motiva na slikama je i jelen, a s njim Monika osjeća posebnu povezanost:

– Jednom prilikom sanjala sam dva jelena na livadi, a dan kasnije sam pronašla odbačen jelenji rog na lokaciji koju sam sanjala. Taj dan mi je bio rođendan, a kad sam se vratila kući, čekao me poziv da sam dobila posao koji sam željela. Otad pronađen rog nosim sa sobom te jelena smatram svojom duhovnom životinjom i inspiracijom. Iskustvo je bilo nadrealno, istaknula je Monika.

* tekst prenesen iz lista Međimurje, broj 3449

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije