Samo četiri obitelji čuvaju slamnate pikače od zaborava

Babja skopana lafra, lafra smrti, larfa vrag, lampa štrk, lampa krava, lampa ćuk, pikač… Te će spodobe ovog vikenda zavladati središtem Čakovca. Međimurska županija može se pohvaliti najvećim brojem autohtonih maski, pa ne čudi što fašnik svake godine privlači i posjetitelje iz susjednih zemalja.

Na žalost, izrađivača autohtonih maski sve je manje. Jedan od upornih čuvara tradicijske baštine je Slavko Vidović (72) iz sela Podturna, koji je do majstorstva usavršio izradu čaplji. Tom su stolaru mještani 50-ih godina donosili čaplje na popravak i nije mu dugo trebalo da pokrene vlastitu proizvodnju.

Foto: Zlatko Vrzan/24sata

Maska se stavi na štap, a onaj tko je nosi u rukama zaogrne se bijelom plahtom. U ruci drži uže kojim pokreće donji dio kljuna, stvarajući zvukove. U Selnici pak se očuvalo umijeće izrade pikača, maske koja se izrađuje od sijena i pletene košnice za uzgoj pčela. Maskirana osoba u rukama drži čičak kojim “pika”, pa je po tome i dobio naziv pikač.

– Tradiciju izrade masku čuvaju samo tri ili četiri obitelji, uz nekoliko ljudi sa strane. Možemo reći da je zahvaljujući njima stanje donekle stabilno i da pikaču zasad ne prijeti izumiranje – kaže Nenad Jambrović, predsjednik KUD-a Pikač.

Tradicijske maske moći će se vidjeti na 48. međimurskom fašniku. Središnji događaj bit će tradicijski fašnik 19. veljače s početkom u 15 sati. Uz međimurske tradicijske maske, predstavit će se i maskirane skupine iz ostaloh krajeva Hrvatske, Slovenije i Mađarske.


Ivana Maltar
, direktorica Turističkog ureda Čakovca, kaže da očekuju dolazak 50 maskiranih skupina i oko 1500 sudionika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije