majstorica kozmetičarka

KAKO ČUVATI KOŽU POD MASKOM? Savjeti kozmetičarke Nikoline Makovec iz Knezovca

- Koži bi, po povratku kući i skidanju maske s lica, trebalo dati vremena da prodiše i da se oporavi, barem dva-tri sata, pa tek onda nanijeti kremu, kaže majstorica kozmetičarka.

Pandemijski oblak koji nas nadvija već duže od godine dana unio je mnoge promjene u naše živote, a jedna od navika koje smo morali prihvatiti u novom normalnom je i svakodnevno nošenje zaštitnih maski.

Iako one nas i druge u našoj okolini štite od zaraznih kapljica, ne obraća se pozornost na potrebu da se posebna pažnja posveti njezi kože lica. Na njoj se itekako osjete tragovi i posljedice nošenja maski, upozorava Nikolina Makovec iz Knezovca, majstorica kozmetičarka i nastavnica strukovnih predmeta zanimanja kozmetičar u Gospodarskoj školi Čakovec.

– Koža je najveći organ koji štiti naše tijelo, no malo joj se pozornosti pridaje, osobito sad kad svi nosimo maske. Sve je više kožnih problema i to ne samo s aknama i drugim upalnim procesima, nego i s određenim alergijama i suhoćom kože. Upalni procesi češći su kod tinejdžera, dok osobe sa zrelijom kožom imaju problem sa suhoćom jer su često u zabludi da koži krema ne treba jer će ionako staviti masku koja će je štititi. No, problem je što se maske ne mijenjaju redovito i u njima se nakupljaju bakterije i gljivice koje uzrokuju ove neželjene posljedice, pojašnjava Nikolina.

Prije svega bi zato, kaže, valjalo redovito mijenjati maske – svaka dva sata, a one pamučne važno je nakon nošenja ispeglati na visokoj temperaturi kako bi se dezinficirale. Osim toga, ne bi trebalo preskakati nanošenje krema, koje bi, preporučuje Nikolina, trebale biti hidratantne i lagane, da ne zatvaraju pore.

– Koži bi, po povratku kući i skidanju maske s lica, trebalo dati vremena da prodiše i da se oporavi, barem dva-tri sata, pa tek onda nanijeti kremu, kaže majstorica kozmetičarka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije