Stopa obolijevanja od raka kod muškaraca u Međimurju najviša u Hrvatskoj

I žene i muškarci u Međimurskoj županiji najčešće obolijevaju od bolesti srca koje su i najčešći uzrok smrti. Na drugom su mjestu moždani udar i njegove posljedice, a na trećem maligne bolesti. Dok muškarci češće podliježu raku bronha i pluća, žene obolijavaju od raka dojke. Ipak, treći najčešći uzrok smrti kod žena je – šećerna bolest.

Bolesti srca i krvnih žila broj 1 uzročnik smrti u Međimurju

– Rak je značajni javnozdravstveni problem stanovništva Međimurske županije. Drugi je najvažniji uzrok smrti, odmah iza bolesti srca i krvnih žila, a udjel raka u ukupnom broju umrlih raste iz godinu u godinu. Prema podacima za pretprošlu godinu, ta je bolest dijagnosticirana kod 576 građana, 32 više nego godinu prije. Stopa obolijevanja kod muškaraca bila je najviša u Hrvatskoj, a kod žena je bila veća od državnog prosjeka – kaže Renata Kutnjak-Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koja je uredila godišnjak o zdravstvenom stanju pučanstva.

 Svaka 10 trudnica uopće ne kontrolira trudnoću

Raduje podatak da Međimurska županija ima vrlo nizak perinatalni mortalitet. Na tisuću novoređene djece on iznosi 4,6, a prosjek za cijelu Hrvatsku je 6,8 promila.

– Na smrtnost djece do sedmog dana po porodu utječe niz činitelja koji se isprepliću, od onih socijalne i gospodarske prirode do bioloških. Smatra se da odgovarajući broj pregleda u trudnoći i kvaliteta pregleda značajno utječu na smrtnost djece – ističe R. Kutnjak-Kiš.

No, zabrinjavajuć je podatak da svaka deseta trudnica uopće ne kontrolira trudnoću, odnosno tijekom cijele trudnoće ima samo do dva pregleda kod ginekologa. Broj poroda carskih rezom smanjen je s 22 na 19 posto, a povećan je broj prekida trudnoće s 270 na 318.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite imali 773 tisuće posjeta

U ZJZ-u su izračunali da su liječnici primarne zdravstvene zaštite u godinu dana imali 773.000 posjeta, što je sedam posjeta godišnje po jednom osiguraniku. Liječniku najčešće odlaze stariji od 65 godina, a najmanje oni u dobi od sedam do devetnaest. Pregleda je upola manje – 3,4 po osiguraniku. U Županijskoj bolnici Čakovec obavljeno je 147.000 specijalističkih pregleda, najviše u internoj medicini. U bolnici je zadržano preko 16.000 pacijenata.

Bolničko liječenje skraćeno s deset na šest dana

– I u našoj županiji postoji trend smanjivanja broja bolničkih kreveta, a skraćena je i prosječna duljina liječenja koja je prije šesnaest godina iznosila deset dana, a 2010. godine 6,4 dana – napominje R. Kutnjak-Kiš.

U bolnici građani najčešće ostaju zbog bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog i dišnog sustava, mokraćnih i spolnih organa te raka. Izdvajamo i podatak da je za trećinu smanjen broj samoubojstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije