Ministar zdravlja R. Ostojić: Čakovečkoj bolnici dva nova ultrazvuka i CT

Kad Zavod za hitnu medicinu proradi u idućih šest mjeseci, bit će to ogledni primjer kako organizirati hitnu medicinsku pomoć koja je zrcalo organiziranosti cijelog zdravstvenog sustava, zrcalo stručnosti, brzine i humanosti – kazao je u Čakovcu ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Svih sedam dana, 24 sata dnevno, pacijenti će, dodao je, moći dobiti istu, a u nekim dijelovima i bolju razinu zdravstvene usluge zbog nove opreme u vozilima i objedinjenoj hitnoj pomoći. Ulagat će se i u kadrove.

– Međimurje je u prevenciji i ranom otkrivanju tumora lider u Hrvatskoj i postalo je žrtva vlastitog uspjeha, primjerice u ranom otkrivanju tumora dojke, zbog čega su umjetno narasle liste čekanja za ultrazvuk.

U natječaj koji se otvara u idućih 15 dana uvrstit ćemo stoga i dva ultrazvučna uređaja, a nakon toga i CT jer bolnica ima jedan od najstarijih CT-a u Hrvatskoj – najavio je ministar Ostojić.

Ove godine krenut će se u Hrvatskoj i u program ranog otkrivanja raka grlića maternice, koji stoji u ladicama pet ili šest godina. Program je jeftin jer se na osnovu papa-testa može otkriti tumor u nultom stadiju, dok će se s cijepljenjem pričekati do dobivanja rezultata istraživanja.

Čakovečka bi bolnica prema broju pacijenata (80 posto svih osiguranika) i organiziranosti trebala biti primjer drugima jer je svugdje u svijetu cilj bolnica kojoj građani vjeruju, zaključio je ministar i najavio mogućnost da se bolnici, koja posluje s gubitkom, poveća mjesečni limit.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije