Vincekovo u župnom vinogradu u Svetom Martinu

Vincekovo u župnom vinogradu u Svetom Martinu

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”.

Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će obilježiti i dan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 12. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” u nedjelju 22. siječnja 2012 održan pohod u župni vinograd.

Okupljanje i pohod krenuo je u 14,00 sati iz centra Svetog Martina na Muri da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom. Uz mještane općine Sveti Martin na Muri ove godine u pohodu sudjelovali su po PETI, jubilarni, put i članovi i članice prijateljskog kulturno-umjetničkog društva “Kaštel” iz Pribislavca.

Sam obred odvijao se pod vodstvom Valenta Sakača, člana Udruge te voditelja župnog caritasa. Ovim putem predsjednik Udruge Dražen Crnčec te svi članovi Udruge žele zahvaliti župniku, ribičkom društvu “Čikov”; Svetomartinskim krampusima; općini Sveti Martin, Turističkoj zajednici općine te svim pojedincima i članovima Udruge  na svesrdnoj pomoći i korisnim savjetima kako bi ova zahtjevna manifestacija prošla što bolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije