KOTORIPČANIN S AUSTRALSKOM ADRESOM

RIBIČIJA U KRVI Ono što je volio na Muri, sad nadoknađuje na australskoj rijeci Murray

On doslovno živi život 'krv nije voda'. U Australiju je prije 31 godinu iz rodne Kotoribe donio marljivost i sklonost 'ribičiji' koju vuče iz djetinjstva s obala Mure

Tomica Gregurec, danas  kao 56-godišnjak s obitelji živi u gradu Renmark (Južna Australija) preko puta rijeke Murray koja je ublažila nostalgiju za domom. Kada ne radi, dane i noći provodi na rijeci koja mu je, kako kaže, uz obitelj sve.

Upoznao je njenu floru i faunu, na njoj je “doktorirao”. Fascinantno je njegovo poznavanje riba u rijeci, a još fascinantnije su priče, zgode i nezgode u lovu na njih. O svakoj će vam ribi ispričati priču, o svakoj ribljoj grdosiji zna kako ju je ulovio. Nedavno je na svom Facebook profilu objavio fascinantnu fotografiju koja je bila povod da ga virtualno “pronađemo”.

– Riba se zove kalep koji je slatkovodni grabežljivac ulovljen u rijeci Murray. Poznat po kvalitetnom mesu, nešto poput mesa grgeča ili smuđa pa mi ga je nekako i najdraže loviti i imam ih najviše zapisanih u dnevniku ulova – kaže Tomica i ističe kalepovu  borbenost prilikom izvlačenja iz vode. Naraste u dužinu od 49 do 53 cm, težine sve 4 od 9 do 10 kg.

– Ovi moji “ljepotani” vagali su blizu 10 kilograma i izvlačenje je bilo zamorno, no ja sam preiskusni međimurski ribič da bi me mogle pobijediti australske grdosije – dometnuo je, pola u šali, a pola u zbilji.

“Ponudio” nam je još nekoliko fotografija koje pokazuju veličinu ribljih grdosija, ali i vrsnog međimurskog ribiča s rijeke Mure. Kaže kako u Lijepu Našu dolazi svake druge godine pa mu je iduća na redu za dolazak kući.

– Valjda će te godine i avioni “leteti” – kazao je za kraj. Neizostavno je istaknuo radost druženja s ribičima iz djetinjstva. Kaže kako ih objavama na Facebook profilu izaziva i kod nekih vidi ribičku zavist.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije