Vincekov pohod IPA prijatelja i članova vinskim kućama Kerman i Tomšić

Povodom 10. godišnjice postojanja Hrvatske sekcije, članice Međunarodne policijske udruge – IPA, organizira se zabavno-rekreativnu manifestacija “Vincekov pohod IPA prijatelja i članova”, koja će se održati u međimurskim bregima, nedaleko mjesta Štrigova, dana 21. siječnja 2012. godine sa početkom u 11,00 sati.

Svih ovih godina mnogobrojni počasni članovi IPA i prijatelji podupirali su razvoj udruge u Hrvatskoj , a članovi davali sebe i svoje slobodno vrijeme. Kako bi im se odužila, Hrvatska sekcija i IPA Međimurje sudionike pohoda počastit će zanimljivim obredima, tradicionalnom pjesmom, muzikom i plesovima, obiljem dobre kapljice i jela, zdravim hodanjem po bregima, i mnogobrojnim lijepih trenucima.

Na prekrasnim međimurskim bregima vrijedni ljudi stoljećima u svojim vinogradima proizvode grožđe, a time i vrsnu kapljicu vina kojeg ljubomorno čuvaju u svojim klijetima.  Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara ili među ljudima znano kao Vincekovo, odnosno 22. siječanj, mnogi smatraju upravo kao “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Na trseve objesi kobasice, kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo, zaliju trs starim vinom i pomole se.

Pošto je rečeno okupljanje namijenjeno i članovima obitelji ili neke druge drage osobe člana ili prijatelja IPA, za očekivati je poveći broj sudionika pohoda a što je i cilj pokretanja takve inicijative.

Dolazak gostiju bio bi u vremenu od 10,00 do 11,00 sati i to na parkirališni prostor u
Toplicama Sveti Martin na Muri. Preporuča se koristiti izlaz sa autoceste kod Varaždina, te nastaviti prema Čakovcu. Ulaskom u Međimurje i dolaskom u Pušćine, drugo mjesto na državnoj cesti, skreće se prema Gornjem Hrašćanu (prati se putokaz “Vinska cesta” i “Toplice Sveti Martin na Muri”).

Vozeći se vinskom cestom autobusi će zastati u mjestu Macinec te će biti prepraćeni na iskrcaj putnika kod vinske kuće Kerman, prije negoli se parkiraju u Toplicama Sveti Martin na Muri. Planirano je da svi sudionici ostave svoja vozila i autobuse, jer će se od početnog mjesta pješačiti do cilja pa neće biti mogućnosti prebacivanja vozila. Sa parkirnog mjesta sve sudionike prebacivat će posebni autobusi, a koji će ujedno sa cilja vraćati sudionike.

Vinska kuća obitelji Kerman u Svetom Urbanu, inače prijatelja IPA, bit će početna točka pohoda. Kod rečene kuće bit će postavljen štand na kojem će se plaćati kotizacija od 20 kuna, a koja uključuje dobivanje platnenog tobolca i čaše za degustacije, i pokriva troškove prijevoza sa parkirnog mjesta i natrag. Također će biti osigurana tradicionalna hrana i piće kako bi sudionici mogli izdržati napore.

Od strane župnika bit će blagoslovljen vinograd i sudionike će zabavljati međimurski bandisti, trubači, a KUD “Seljačka sloga” iz Nedelišća će izvesti program sa tradicionalnim plesovima i pjesmama.

Uz pjesmu, veselje i dobro jelo i piće, svaki od sudionika moći će krenuti po svojoj želji niz stazu koja će biti označena, i šetajući kroz međimurske vinograde otići do cilja. Istovremeno kada se bude odvijao program kod vinske kuće Kerman, organizirani autobusi sa turističkim vodičem ponudit će za 10 kuna panoramsku vožnju uz najsjeverniji dio Lijepe naše, kako bi sudionici vidjeli prekrasne međimurske brege, mjesta Štrigovu, Sveti Martin na Muri, Toplice Sveti Martin na Muri, kao i stari mlin na rijeci Muri, uz priču turističkih vodiča Turističke zajednice Međimurske županije.

Laganim hodanje stazu će se moći proći za nekih sat i pol, i mogu se preporučiti štapovi za hodanje za sve koji žele dodatno potrošiti kalorije.

Cilj pohoda bit će vinska kuća obitelji Tomšić, počasnog člana IPA, kod koje će biti bogata ponuda jela i pića. Uz međimurske suvenire koje će na štandu prodavati Turistička zajednica Grada Čakovca, moći će se kupiti butelje vina koje se prodaju u sklopu akcije “Kupi butelju i doniraj”, a putem koje se prikupljaju sredstva za podizanje IPA Centra međimurske policije u Gornjem Kuršancu.

Od strane članova puhačkog i tamburaškog orkestra općine Donji Kraljevec bit će izveden kulturno zabavni program, dok će sve okupljene zabavljati IPA duo, Denis Tomašić i Vlado Marciuš. Ukoliko se uspješno završe razgovori sa policijskom klapom iz Splita, bit će dodatno proširen program.

Na prostorima kod vinskih kuća Kerman i Tomšić bit će osigurane klupe za sjedenje na otvorenome te grijani zatvoreni prostori i šatori. Piće i jela prodavat će se po simboličnim cijenama na više štandova.

Od strane pekarnice “Suncokret” iz Čakovca bit će ponuđeni pekarski proizvodi, ali i proizvodi “Međimurske mljekare” kao što su tradicionalni sirevi. Od 18 sati autobusi će sudionike započeti prebacivati prema parkirališnim mjestima u Toplicama Sveti Martin na Muri, i tako će biti dok se i zadnji ne prebace.

U pregovorima sa pružateljima smještaja dogovoren je posebni cjenik za pojedini objekt, i rezervacije će se primati kod istih direktno po dogovorenim cijenama.

Druženje uz glazbu i dobro društvo nastavit će se do novog dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije