MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA

FOTO Po prvi put u Čakovcu izložba karikatura na otvorenom

Autor izložbe je Damir Novak iz Malog Mihaljevca

– Zbog nedobivanja suglasnosti za postavu izložbe na ogradu Županijske bolnice Čakovec, izložba će biti postavljena na ogradu gradske kavane u Čakovcu u četvrtak, 10. prosinca u 12 sati i 5 minuta. Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi neće biti službenog otvaranja – napisao je karikaturist Damir Novak, autor izložbe iz Malog Mihaljevca, u pozivu za otvaranje izložbe.

I doista je tako bilo. Jedan i neponovljivi Damir Novak je pokazao kako se i u ovim teškim vremenima može kulturno djelovati za šire mase.

– Pitate zbog čega otvaranje u 12:05 sati? Na taj sam način simbolično htio poručiti svima kako je ove godine sve što je moglo biti lijepo davno iza nas i da još samo caruje COVID-19 – kazao je Damir, dodavši kako je gotovo cijeli svijet talac te nesretne virusne bolesti koja nam je ‘ukrala’ 2020. godinu.

>> Međunarodna izložba karikatura u Čakovcu na otvorenom

– Kako smo karikaturisti pratitelji zbivanja koja nas prate i okupiraju u pozitivnom ili negativnom, tako ove godine nitko od mojih kolega nije dvojio što odabrati za temu čakovečke izložbe koja se održava po peti puta – rekao je. Podsjetio je kako se o tehničkim i inim detaljima izložbe moglo već jučer pročitati na našim stranicama. Ono što je danas htio posebno istaknuti je izložba na otvorenom. Kako to izgleda?

Na ceradnom platnom dugom 15 metara i širokom nešto više od jednog metra u boji je otisnuto 50 karikatura odraslih i 11 karikatura djece do 16 godina. Pedeset i prva karikatura je izvan konkurencije, a djelo je Damira Novaka. Sve izložene karikature dobile su i mjesto u posebnom katalogu koji ovoga puta zbog dobro znanih razloga nešto skromniji u odnosu na prethodne.

Damira raduje što je ovom izložbom zadovoljio sve epidemiološke mjere za koje ne znamo koliko će biti na snazi pa karikature nisu u zatvorenom.

– Naprotiv, one su na otvorenom u samoj gradskoj jezgri gdje će ih moći vidjeti prolaznici i namjernici punih 24 sata. Kažemo kako je smijeh lijek, a tema karikatura je COVID-19 pa držim da će kod onih koji će ih i nakratko pogledati izmamiti smiješak u turobnoj svakodnevici koju nam je COVID-19 nanio – rekao je autor izložbe i dodao kako će ona ostati postavljena narednih mjesec dana.

– Vjerujem kako će je vidjeti znatno veći broj ljudi nego da je u zatvorenom pa već razmišljam da nove, druge izložbe u gradu držimo na otvorenom. Normalno, one koje je to moguće – kaže i u šali dodaje kako je to za karikature moguće jer one, kao i njihovi autori, podnose “udarce” sa svih strana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije