U subotu, 21. siječnja obilježavanje 5. hrvatskog dana mimoza

U subotu, 21. siječnja obilježavanje 5. hrvatskog dana mimoza

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 21.siječnja 2012. godine od 10-12,00 sati obilježiti 5. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (19.-25. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.

Obilježavanjem Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternic.

I ove će se godine, osim u Čakovcu, organizirati Dan mimoza u mnogobrojnim gradovima Hrvatske gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti o sprečavanju i ranom otkrivanju raka vrata maternice.

U Međimurju 2009. godini 29 žena oboljelo od raka vrata maternice

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2009. godine oboljelo 369 žena, a od neinvazivnog (carcinoma in situ – CIN III) još 721 žena.

Prema istom izvoru, 2009. godine je iz Međimurske županije 10 žena oboljelo od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2010. godini, u Hrvatskoj su od raka vrata maternice umrle 132 žene, a u Međimurskoj županiji 5 žena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije