DOMAĆE JE NAJBOLJE

TRADICIJA Verona Mezga iz Domašinca ‘po domaćem’ zimnicu sprema već 35 godina

Cikla je omiljeno jelo u obitelji Mezga iz Domašinca. Priprema je po recepturi 'naših baka' gospođa Verona.

Glavna ‘majstorica’ toga je Verona Mezga (64) koja kaže da se u njihovom domaćinstvu cikla sprema za salatu više puta tijekom godine.

– Sada sam napravila 40 kilograma za nas i užu obitelj, kćerku, sina i za prijatelje – rekla nam je pohvalivši se kako to radi sama, od kuhanja u kotlenki do gulenja, čiščenja i rezanja. Za to je potrebno 3 sata, a sve zavisi od debljine i veličine cikle.

Pohvalila se da zimnicu priprema dobrih 35 godina, a priprema paprike, krastavace, zelje, grašak, grah…

– Ona vam ima svoju recepturu koja nama svima odgovara, a to je alkoholni ocat, šećer, sol i voda te sve sipa u veću posudu i pomiješa do određenog okusa koji nam odgovara, hren se nareže na kolutiće i u svaku stanklenku se stavi po 3 do 4 kolutića, sve se radi bez konzervansa – dodaje njezin suprug Branko.

Ne samo što hvali suprugu u spremanju zimnice, on kaže…

– Svestrana je strastvena domaćica i vrtlarica. Od ranog proljeća do kasne jeseni je u vrtu, tako da ne ovisimo od placa i supermarketa sve domaće bez kemijskih prskanja  jer je mrziteljica prskanja voća i povrća. Samo eko prskanje s češnjakom, sodabikarbonom i mlijekom dolazi u obzir kod nje.’

Za nagradu i plaću, unuci joj svake jeseni urede dvorište u stilu jeseni, suprug Branko to ‘poslika’ i srce joj je na mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije