vedra žena iz gornjeg kraljevca

ŠTEFANIJA JAMBROŠIĆ Prepoznata u Međimurju i šire: ‘Sve što radim, radim iz ljubavi’

Već je 33 godine pokretač i realizator svih mjesnih zbivanja. Aktivna je i u Općini Vratišinec. Sve to radi iz ljubavi i entuzijazma. Za svoj rad dobitnica je brojnih prestižnih nagrada

Prateći kulturna i ina zbivanja u Gornjem Kraljevcu, malom mjestu iz sastava Općine Vratišinec, nailazimo uvijek na jedno poznato lice. Vedro, nasmijano na kojem se ne nazire užurbanost, naprotiv mirnoća i topli smiješak nadahnuća. Sve se u toj sredini zbiva  po uhodanoj “špranci” kojoj  utabane staze čuva žena koja još kao članica negdašnje Omladinske organizacije stremila dati svoje sposobnosti u službu društva, sredine i žitelja s kojima živi.

>> ŠTEFANIJA JAMBROŠIĆ Prepoznata u Međimurju i šire: “Sve što radim, radim iz ljubavi”

Radila je u Općinskoj upravi Čakovec od 1978. do 2.006. godine kada je otišla u invalidsku mirovinu. Udovica je od 2.005. godine, majka je dvoje djece, kćeri Željke i sina Dalibora. Baka je. U toj je sredini dolazila u doticaj s mnogim ljudima koji su u svojim sredinama bili nositelji pojedinih vrsta aktivnosti, pogotovo na polju društvenih djelatnosti pa su joj bili nadahnuće, savjetnici, pomagači, primjeri…

– Još u osnovnoj školi uključujem se u rad tadašnje Omladinske organizacije – tajnica, te nakon toga kao članica Skupštine i Savjeta Mjesne zajednice Gornji Kraljevec,  u dva mandata kao tajnica. 2009. kao nezavisna članica ulazi u Vijeće Općine Vratišinec, a od 2013. obnaša dužnost zamjenika predsjednika Općinskog vijeća, a od 2014. godine predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Gornji Kraljevec ‘oslikala’ je svoj društveni rad kojem dodaje rad u Skupštini Zajednice HKUU MŽ kao članica Nadzornog odbora u drugom mandatu.

Njezin rad okruženju u kojem je radila i stvarala nije ostao nezapažen pa tako od evidentnijih nagrada ističe Povelju MŽ, u znak priznanja i zahvalnosti za nesebičan društveni angažman i osobni doprinos kulturno-umjetničkom amaterizmu, za vrijedno čuvanje kulturne baštine,te za prenošenje tradicionalnog izričaja na mlade naraštaje.

Kaže kako je u obrazloženju povelje rečeno sve što se odnosi na kulturno-umjetnički amaterizam. Dobitnica Plakete” Dr. Vinka Žganca” Općine Vratišinec, Pečata Općine Vratišinec, a tu su diplome, zahvalnice Hrvatskog sabora kulture i KUU “društvo žena” Gornji Kraljevec.

Pojasnite nam Vaš životni moto ‘Sve što radim, radim iz ljubavi’

Od samog početka do danas, predsjednica sam i voditeljica sekcija u KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”. To mi predstavlja veliku čast i priznanje, ali i obavezu da svu svoju ljubav prema kulturnoj baštini Međimurja prenesem na mlađi naraštaj. Udrugu smatram svojim drugim domom, pokušavajući prebroditi sve teške životne trenutke. Ako je čovjek rođen da stvara i teži k cilju da očuva vrijednost kulturne baštine i uspije onda ima pravo na zadovoljstvo, radost  na  ponos. Osjećam se ispunjeno jer je Udruga zapažena u svim sferama: od očuvanja narodnih običaja, narodne nošnje, čuvanja međimurske popevke, prezentiranja kroz dramske amatere do predstavljanja Udruge na raznim manifestacijama, do ne dugo bila je vrlo aktivna i dječja folklorna sekcija, sada je samo recitatorska i dramska – reći će i dodati:

– Teško je objasniti tu ljubav prema kulturnoj baštini, ali zamislite društvo bez kulture, bez običaja, pa svaki je kraj nastao uslijed običaja ljudi, pa svijet bi bio dosadno, jednolično mjesto. Onaj koji ne cijeni svoje običaje, mislim da ne cijeni ni svoje pretke, a zasigurno ni svoje potomke jer ih zakida za ljepotu življenja, bogatstvo poštivanja i druženja-završava sa svojom filozofijom.

Kada smo je zamolili da se prisjeti dana iz 1989. godine sjetila se onih s kojima je radila u Općinskoj upravi od kojih je dio njih u svojim sredinama bio uključen u rad svojih kulturno umjetničkih udruga. Zbog čega ne bi i ona?

– Bila sam znatiželjna, nešto me vuklo k novim vidicima  pa sam samoinicijativno nagovorila  prijateljice i susjede i tako smo u mjestu osnovale  Aktiv žena u sklopu Mjesne zajednice da bi radile na uređenju mjesta, izrađivale  ručne radove, a da bi Aktiv potom prerastao u KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”.

Koji su vam bili dalekosežniji ciljevi?

– Poticanje, razvijanje i unapređivanje kulture te očuvanje etno baštine na području svog djelovanja, poticanje mještana na uređenje mjesta, organiziranje izložbi, sportsku rekreaciju, te očuvati prelijepe narodne običaje, njegovati izvorne pjesme… Znala sam da u selu postoje žene koje rade ručne radove, a nikad ih nisu pokazale – kaže i dodaje:

– Kako u mjestu do 1989. godine nije postojala slična udruga, kao mlada promatrala sam rad KUU na području Međimurja. Upoznavajući mnoge članove od gospodina Vladimira Jambora iz Mačkovca koji nas je prvi “nagovarao” da se prijavimo na smotru dramskih amatera te smo 1994. godine prvi puta u Selnici iskusile igru pred komisijom. Kasnije se pojavila gospođa Nada Mance s kojom je naša Udruga dobro surađivala te  redovito nastupala na smotrama dramskih amatera.

Da je ženska vokalna skupina postala prepoznatljiva mogu zahvaliti gospodinu Stjepanu Mesariću koji je dolazio na kućni prag pozivajući na “Pesmaricu naših mamica” te je naša Udruga 2007. godine  po prvi puta stala pred komisiju. Kako su komentari bili pozitivni, više nismo oklijevale pojavljivati se na svim smotrama. Hvala gospođi Julijani Kočila koja nas uspješno vodi – govori i pojašnjava kako je postala voditeljica sekcija:

– Kako sam radila u Općinskoj upravi,  u službi za Društvene djelatnosti upoznala sam prof. Ivana Kutnjaka, kroz razgovor sam došla  do jednog igrokaza i započela s vježbanjem, te preuzela ulogu voditeljice dramske skupine, glumice, a kasnije i spisateljice dramskih tekstova za našu Udrugu. Tako mogu reći da sam danas voditeljica i scenaristica, spisateljica, a po potrebi i glumica, vodim sve sekcije; Dramsku, Sekciju za narodne običaje i očuvanje narodne nošnje. Moram istaknuti kako su naše izvedene predstave nagrađivane s različitih aspekata – ponosno će.

KUU je postala poznata po čuvanju zavičajne prošlosti?

– Svojim zalaganjem i radom za postav zavičajnih eksponata, zaživjela je 2014. godine u Gornjem Kraljevcu Etno zbirka u sklopu Društvenog doma. Za uređenje dobivena su 2014. godine bespovratna sredstva Ministarstva kulture u iznosu od 20 000,00 kn. Redovito prijavljujemo Udrugu na razne natječaje, te dobivamo i sredstva za nabavu narodne nošnje. Skupljamo originalne dijelove zavičajne nošnje, brinemo da se ženska vokalna skupina, čija sam i članica,  na svim nastupima prikaže u originalnoj nošnji prikladnoj za pojedinu pjesmu, uređujem oglavlja članicama i brinem za urednost iste- kaže i neizostavno dodaje:

– Da nije bilo članica koje nisu žalile svoj trud, svoje slobodno vrijeme, vjerujem da Udruge ne bi bilo. Zato što postojimo moglo bi se reći da je svaka članica na svoj način doprinijela, ali ipak ovom prilikom moram izdvojiti Katarinu Šimunić, Mariju Varošanec i Celu Tkalec, koje su od samog početka do danas vrlo aktivne.Veliku ulogu u Udruzi odradila je moja kćer  dr.sc. Željka Jambrošić  Vladić, prezentiranje Udruge kroz knjigu koju je napisala 2009. godine, te prijašnjih godina kao stalna voditeljica na svim našim manifestacija, kao najmlađa glumica u počecima i aktivna u recitatorskoj grupi – dobitnica je Plakete “Dr. Vinka Žganca” Vratišinec.

Ne bih željela nikoga povrijediti, jer kako sam rekla svaka članica je jedna karika u lancu koji se čvrsto drži, moram zahvaliti i ovaj put posebno mojoj obitelji koji mi uskaču u svim težim i zahtjevnijim poslovima, a to su sin Dalibor i snaha Jagoda koja mi je od velike pomoći u promociji udruge preko društvenih mreža, za potrebe kada nemam dovoljno žena priskoče mi kćer Željka i zet Leon, te po potrebi obuku i narodnu nošnju, a tu su i male unučice Rajna i Arja koje od prvih koraka u narodnoj nošnji sudjeluju u manifestaciji “Mamičina škrija” – rekla je s pijetetom se prisjetivši onih koji više nisu fizički među nama, a ostavili su svoj trag u ovom usponu.

Posebno, što je razumljivo, se je prisjetila zasluga pokojnog supruga Željka. 

Svaka godina u radu KUU nosila je uspjehe. Koji je do sada najveći i glede čega?

– Svaka godina bila je po nečemu prepoznata, mali uspjeh, malo napredovanje nama je davalo poticaja za više i bolje. Ženska vokalna skupina već četiri puta predstavljala je Međimursku županiju na Hrvatskim susretima malih vokalnih sastava, te je dobivala pozitivne kritike. Istaknut ću 2014., 2016., 2017. godine u kojima smo na tim susretima ostavili traga. Istaknut ću nagradu za najbolju izvedbu u kategoriji izvorne pučke glazbe 2017. godine i 2019. godinu kada smo na 15. Susretima malih hrvatskih vokalnih sastava-kategorija Izvorne pučke glazbe u Sisku osvojile 3. mjesto – ponosno će i dodati kao je uspjeh na državnoj razini, najveća je nagrada koju Udruga može primiti.

– Nagrada ti daje snage za dalje, to govori pa možete vi, možete – istaknut će za kraj.

Vaš osobni rad u vođenju je nemjerljiv, kažu. 

– Voditi Udrugu jest čast, ali i velika obveza. Bolje rečeno to je jedan veliki, ali slatki križ, koji nakon nekog vremena postaje sve teži i teži, kojega prihvatiš s ljubavlju, a onda ga treba nositi do cilja. Sve što sam zamislila, što sam sanjala, vjerujem da sam to i ostvarila što se tiče Udruge. Kao svaki početak, tako je i početak za mene u ono vrijeme bio težak, mlada zaposlena žena, dvoje djece, suprug, no kada imaš u obitelji potporu kakvu sam ja imala od svog supruga i djece, nijedan zadatak nije mi bilo teško realizirati. Trebalo je puno puta pokucati na nepoznata vrata, a nisam bila sigurna hoće li se vrata otvoriti, no uz Božju pomoć, kako je rečeno kucajte i otvorite će vam se, molite i dobit ćete, tako sam i ja bila spremna pokucati na sva vrata, a na vratima sam nailazila na dobrotu i osmijeh vrijednih i dobrih ljudi. Iz dana u dan ciljevi su se povećavali, no bez mojih vrijednih članica ne bih mogla ništa.

Od samog početka Udrugu sam doživljavala kao svoju drugu obitelj. Kako se brineš da u obitelji sve bude u najboljem redu, tako nisam ni u jednom trenu dopustila da Udruga zbog moje nebrige osjeti pad. Kao što obitelj treba financijska sredstva za život, tako i Udruga treba dobru koordinaciju ograničenih financijskih sredstava da bi mogla uspješno djelovati. Na razne načine sam dolazila do pomoći, sponzora, donatora, a u posljednje vrijeme kroz redovita javljanja na javne pozive za potporu kulturno umjetničkim udrugama.

Koliko u tome svemu trpi osobnost?

Odricanja za rad KUU, nemjerljiva su, to trebaš voljeti i raditi, a ne brojiti jesi li svaki dan sjeo u auto i radio za dobrobit Udruge i sela… kada je ljubav prema mjestu, prema kulturi jača od svega onda ti nije teško, onda ni obitelj ne osjeti da je zapuštena, naprosto stigneš sve. Kada si organiziraš vrijeme, sve se stigne. Žalosno je kada neki kažu, joj pa ne stignem sad ništa, ne stignem ni do majke ni do… zbog čega.

Treba imati vremena za života, dođe bolest, starost, pa onda ćemo biti u kući. Volim Udrugu, lijepo mi je kada se radi, kada su radne akcije, probe, nastupi, druženja sa KUU-a, nastupi…


Po svemu sudeći kraj Vašeg rada se još ne nazire. Vidite li nasljednike? 

Kada se nazire kraj ne mogu odgovoriti, voljela bi dolaziti na probe opušteno , pa da me dočeka kava ili sok kao moje članice, ne mogu ostaviti članice koje su od početka uz mene i koje vole udrugu, a mene podržavaju i žele da i dalje vodim udrugu. Možda bude neko od mlađih ambicioznih zavolio kulturu, ja bi jako voljela, a Bože moj, dokle bude volja tvoja i prava pamet. Ja čvrsto vjerujem da prestankom moga rada neće biti raspad, ima mladih i aktivnih djevojaka koje su u vatrogastvu, pedagoški osposobljene, vjerujem da će voditi Udrugu. Počela sam ih animirati pozivom na sastanke i na probe, ali sve je to mlado, one odrade svoj posao i imaju druge zanimacije, ali vremenom će postati zrelije i nadam se da neće dozvoliti gašenje Udruge, pogotovo da neće zapustiti Etno zbirku u koju je uloženo mnogo truda, koja krasi naše mjesto. Uvjerena sam da će zbirka vječno ostati na našem području, da će o njoj brinuti ako nitko drugi, onda općinski čelnici.

Želim samo zdravlje i zdrav razum. Djeci također želim smireni život, dobro zdravlje, da znaju uživati u svojim obiteljima, unučicama želim sretno i bezbrižno djetinjstvo, da nauče poštovati i cijeniti baštinu svojih predaka, da se ne srame reći tko su Udruzi koju uspješno vodim kao predsjednica od samog osnutka, želim da i dalje promovira naše mjesto, naš Gornji Kraljevec i Remis.

Predstavljanje Štefanije Jambrošić smo prekinuli s namjerom jer smo ovoga puta o njoj rekli tek jedan dio. Nastavit ćemo skoro jer se naziru razlozi koje ćemo za sada ostaviti u tajnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije