U VOĆNJAKU STARInskih SORTI

SVJETSKI DAN JABUKE U BREZOVCU Jabuka je ovdje više od voćke i to s pravom

Svjetski Dan jabuke počeo se obilježavati 20. listopada 1990. godine u Londonu, a u Svetom Martinu na Muri, odmah čim je oformljena udruga 2004. godine i od onda se održava svake godine 20. listopada.

Danas je Svjetski dan jabuke, voćke i ploda koji je već u vrijeme stvaranja Edena ili Raja na zemlji imao božanstveno značenje i prvu ženu Evu opčinio svojom bajkovitošću.

Na razini svečanosti 20. listopada svjetski dan jabuke obilježen i proslavljen je u Brezovcu u Voćnjaku starinskih sorti jabuke i zasigurno je to danas jedinstven događaj u Međimurju i Hrvatskoj gdje se o jabuci govori biranim riječima. 

Današnji skup u Brezovcu otvorio je profesor Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, naglasivši pri tome kako je jabuka za ovu općinu više od voća, te je pohvalio voćare i posebno Udrugu voćara, vinogradara i povrćara i njezinog predsjednika i čovjeka koji je ovu priredbu stvorio i održao Mladena Dobranića, koji su danas u ovim posebnim okolnostima izazvanim pandemijom COVIDa 19 organizirali i održali ovu pravu jabučnu svetkovinu.

Sve jabuke su pronašle kupce po dobroj cijeni

A predsjednik Dobranić je pozdravivši sve sudionike, goste i uzvanike podsjetio kako udruga djeluje od 2014. godine i kako 17. puta za redom slavi Svjetski dan jabuke te po 3. puta na otvorenom u voćnjaku starinskih sorti u kojem je posađeno 100 voćaka 10 sorti jabuka. Posebnu pozornost posjetitelja privukao je štand najstariji sorti voća, Petra Vukovića voćara iz Jurovčaka. Današnjoj svečanosti nazočili su i predstavnici LAGa Međimurski doli i bregi sa svojom voditeljicom i čelnicom Sanjom Krištofić, žene iz Ivanovca, čelni ljudi Oldtimer kluba Međimurje Franjo Belović i Dragutin Barlek, vrsni agronomi magistri Milorad Šubić i Tomislav Tomšić, pročelnica JUO Općine Sveti Martin na Muri Vlatka Županec, slikar Mladen Palić i drugi.

Najsnažnija vijest s ovog skupa je kako su svi svetomartinski voćari našli kupce za svoje jabuke i to po dobroj cijeni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije