POSJETILI SMO VINARIJU CMREČNJAK

RAJKO CMREČNJAK ‘Osvojene medalje poticaj su nam za stvaranje budućih vrhunskih vina’

Obitelj Cmrečnjak, kojoj je moto 'tradicija kvalitete', ove jeseni očekuje uz naporan rad u podrumu i uz modernu tehnologiju, vrhunska vina karakteristična za međimursko vinogorje

Na samom smo kraju ovogodišnje sezone berbi grožđa. Za neke je ta sezona bila izrazito uspješna dok su se drugi pak borili s vremenskim neprilikama koje nijedan vinogradar ne može kontrolirati. Svakom vinogradaru cilj je proizvesti što kvalitetnije i zdravo vino da bi osigurao plasman tog istog vina na tržištu koje je zasićeno vinima i onih manjih i upitnih kvaliteta.

>> RAJKO CMREČNJAK “Osvojene medalje poticaj su nam za stvaranje budućih vrhunskih vina”

Vinogradarska godina u obitelji Cmrečnjak nije bila idealna. Bilo je puno kiše i velike oscilacije u temperaturama te se posebna pozornost pridavala zaštiti vinove loze i grožđa. Otegotna okolnost je također tuča koja je pala u onom trenu kad je grožđe bilo u najranjivijoj fazi, fazi zrenja. U prosjeku je urod manji za oko 30% što je u neku ruku i dobro da se potroše zalihe zbog nelojalne konkurencije na tržištu i sramotno niskih cijena. Zbog nešto nižih temperatura tokom godine očekuju se kvalitetne arome u vinu što se već na nekim ranijim sortama osjeća. Obitelj Cmrečnjak, kojoj je moto “tradicija kvalitete”, ove jeseni očekuje uz naporan rad u podrumu i uz modernu tehnologiju vrhunska vina karakteristična za međimursko vinogorje.

Zanimalo nas je hoće li ove godine podrum Cmrečnjakovih imati i predikatnih vina te što zapravo znači taj pridjev “predikatno”. Rajko Cmrečnjak nam odgovara: “Predikatnih vina ove godine u našem podrumu neće biti. Na to su utjecale vremenske neprilike tokom godine. Za takva vina su potrebni dobri uvjeti tokom jeseni, dakle suho vrijeme i zdravo grožđe. Preduvjet za predikatno vino je plemeniti botritis, stupanj šećera i zdravstveno stanje grožđa. Jedino što bi se moglo ove godine dobiti je kasna berba, ali danas tržište to ne traži.”

Iako neće biti kasne berbe, Cmrečnjakovi će odnjegovati mlado vino Rizvanac. Kao vinarija imaju iskustva u stvaranju mladog vina jer Rizvanac proizvode već 10 godina. Prve butelje mladog Rizvanca iz berbe 2020. mogu se očekivati u prvim danima mjeseca studenog. Vino je standardno svježe sa nižim alkoholima i vrlo pitko. Svake godine ima sve više ljubitelja Rizvanca koji preferiraju naglašenu aromatiku mladog vina.

Najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje vina, Decanterove Svjetske vinske nagrade, ove se godine u svom 17. izdanju prvi put odvijalo pod posebnim mjerama. Razlog je, naravno, pandemija Covida-19. Decanter je u veljači produljio rok za prijave vina i značajno produljio ocjenjivanje, zbog sigurnosnih mjera koje onemogućuju uobičajeni rad sudačkih panela. Među gotovo 17.000 uzoraka našlo se i nekoliko uzoraka iz vinarije Cmrečnjak. Njihovom Pušipelu, Sauvignonu te Pinotu sivom pripale su srebrne medalje. Na pitanje kako je dočekao te srebrne medalje zlatnog sjaja, vlasnik vinarije Cmrečnjak odgovara: “Već petu godinu zaredom naša vina dobivaju jako visoke ocjene na najjačem svjetskom ocjenjivanju. Sva vina koja smo slali u London u proteklim godinama uvijek su dobivala medalje i visoke ocjene. Kriteriji na tom ocjenjivanju viši su te smo iznimno zadovoljni. Pušipel i Sauvignon su postali standard za vina iz međimurskog vinogorja i na njima se mora temeljiti međimurska vinska priča. Ove godine slali smo i Pinot sivi koji je potvrdio kvalitetu našeg podruma. Još nekoliko sorti u našem podrumu bez problema dobilo bi medalje, ali zbog visokih troškova ocjenjivanja nismo poslali više uzoraka. Vina koja su osvojila medalje u Londonu sada su na tržištu kod nas i mogu se probati i kupiti. Očekivanja sa ocjenjivanja su bila u tim razinama, ali to je samo poticaj za buduća vrhunska vina.”

Što nam novo ovih dana nudi Vinarija Cmrečnjak?

Započinje prodaja vina iz linije Mađerka sa istoimenog položaja koji je među boljim u našem vinogorju za proizvodnju vrhunskih vina. To su Pušipel Mađerka (jače i “odležanije” vino, ali sa tipičnim sortnim karakteristikama) i Merlot Mađerka (ozbiljno crveno vino).

Dolaze hladniji i kraći dani, vrijeme kad se najradije stisnemo negdje uz vatru omotani u omiljenu dekicu. Uz pečene kestene priuštite si čašu vrhunskog vina iz Vinarije Cmrečnjak. Nećete pogriješiti koje god izaberete jer iz njihove vinarije izlazi samo najbolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije