povijest i vrijednost čakovečkog Starog grada

OTVORENA IZLOŽBA ‘Utvrda u srebrnoj žlici’: Izložen je izuzetno rijedak i vrijedan nalaz

Posjetitelji su imali priliku po prvi put vidjeti rijedak nalaz srebrne žlice s urezanim grbom Zrinskih

Sa svrhom upoznavanja šire javnosti s dosad postignutim bitnim rezultatima arheoloških sustavnih radova, ali i s namjerom upoznavanja građanstva s graditeljskom poviješću i vrijednošću sklopa čakovečkog Starog grada, u petak 25. rujna, otvorena je izložba pod nazivom ‘Utvrda u srebrnoj žlici’.

Izložba u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec svoje je mjesto našla u njihovom Izložbenom salonu, gdje je ovog puta glavnu riječ imala Branka Marciuš, autorica izložbe te viša kustosica arheoloških zbirki. O vrijednosti njenog rada, kao i vrlo bitnim rezultatima istraživanja, na samom otvorenju govorila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan koja je ukazala na to da izložba prikazuje izuzetno vrijedne nalaze u razdoblju provođenja arheoloških iskopavanja u razdoblju od 2013. do 2018. godine.
Postav donosi skup plakata i vizuala koji uz niz tekstova, fotografija, planova i povijesnih prikaza sadržavaju informacije o povijesti gradnje utvrde, tijeku arheoloških istraživanja te valorizaciji i interpretaciji njihovih rezultata.

Kako u uvodnom govoru spominje autorica, sustavna arheološka iskopavanja obavljana su stratigrafskom metodom koja je obuhvaćala ručni iskop uz bilježenje stratigrafskih jedinica i prikupljanje pokretnih nalaza prema dodijeljenim stratigrafskim jedinicama, a sve sa svrhom utvrđivanja cjelokupne stratigrafije pojedinih dijelova utvrde.
Tako je ukupna površina istražena sustavnim arheološkim iskopavanjima u šest kampanja iznosila oko 410 metara kvadratnih. U dva su navrata organizirana geofizička istraživanja s primjenom georadarske metode i geoelektričnog kartiranja s ciljem utvrđivanja postojanja, položaja i očuvanosti podzemnih ostataka utvrde. Ukupna površina obuhvaćena geofizičkim istraživanjima iznosila je oko 6000  metara kvadratnih.  

Iskapanjima su otkriveni nepokretni arheološki nalazi iz razdoblja kasnoga srednjeg i novoga vijeka, a od najvažnijih je to stratigrafija zapadne kružne polukule čakovečkog burga, zapadnog bastiona peterokutne bastionske utvrde te opkopa i mosta na položaju sjeveroistočnog unutarnjeg opkopa. Pokretne su arheološke nalaze u najvećoj mjeri činili ulomci novovjekovnog keramičkog posuđa i pećnjaka, ali i posebni, uglavnom metalni nalazi od se vrijednošću izdvaja primjerak srebrne žlice s grbom plemićke obitelji Zrinski.
Posjetitelji su imali priliku po prvi put vidjeti taj rijedak nalaz žlice s urezanim grbom Zrinskih, otkrivene 2015. godine prilikom arheoloških iskopavanja sjevernoga opkopa. Prema vrsti predmeta i materijalu izrade, predstavlja izuzetno rijedak i vrijedan predmet. Pretpostavlja se da je žlica bila osobno vlasništvo nekog od članova spomenute plemićke obitelji te kako datira u vrijeme druge polovice 16. ili početak 17. stoljeća. 

Ova izložba vrijednih nalazišta i spoznaja za posjetitelje je u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena do 15. studenog ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije