POPULARNO - ZNANSTVENO PREDAVANJE

U ATRIJU MMČ Kristijan Petrović prikazao povijest vještica i žena koje su dobile takav epitet

Kroz segmente srednjovjekovne i ranonovovjekovne prošlosti, autor i predavač prikazuje mračne epizode za koje sam smatra kako se premalo priča u hrvatskoj povijesti

Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine u srijedu, 23. rujna obilježio je i Muzej Međimurja Čakovec uz popularno-znanstveno predavanje jednog od prepoznatih istraživača i poznavatelja mračnog i kultnog na ovim područjima, varaždinskog televizijskog novinara i voditelja Kristijana Petrovića.

Na samom početku predavanja posjetitelje je pozdravila ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, koja je uz nekoliko riječi o predavanju predstavila i predavača kao vrlo intrigantnu osobu, što je kasnije i sam dokazao. Na velikom odazivu zahvalio se sam autor te okupljene ukratko upoznao sa svojim radom.

Predavanje o temi “Nečastive – povijest vještica od antike do danas” već je održano na brojnim lokacijama, a ovog je puta svoje mjesto našlo u ugodnom ambijentu atrija MMČ-a. Kroz segmente srednjovjekovne i ranonovovjekovne prošlosti, Petrović prikazuje mračne epizode za koje sam smatra kako se premalo priča u hrvatskoj povijesti.

Naime, bilo je tu riječi o samim počecima sumnje kako su žene izvor zla i nedaća, zatim obolijevanja od kuge, o razdoblju inkvizicije ili crkvenih progona, poganskim ritualima vezanima uz vještice poput crnih sabata, zatim položaju žena u srednjem vijeku, simbolici povijesti crnog mačka, sova, žaba krastača, kao i ‘modernom vještičarenju’ te naslovima u književnosti, filmu i glazbi koji se oslanjaju na njihove običaje i povijest.
Kroz niz pikanterija o starim civilizacijama poput Babilona i Egipta pa do grčke i rimske mitologije do hebrejske kulture i europskih žarišta, spominje neke od poznatih ‘vještica’. Žene su to koje postaju prepoznate kao zli likovi poput Medee i Kirke, Morgane la Fay, Hecate, Lilith, Barbare Celjske, Ivane Orleanske pa do Frau Perchte i dame Alice Kyteler, prve zabilježene osobe u Irskoj osuđene zbog čarobnjaštva te brojne druge.

Zanimanje za vještice ne prestaje ni u novije doba, čemu je dokaz neopoganska religija ‘wicca’ s rastućim brojem sljedbenika u cijelome svijetu. Posjetiteljima je u skladu s temom ovog zanimljivog predavanja u ponudi bio i ‘Vještičji brlog’, šank na kojem su mogli probati neke od posebno pripremljenih koktela. Dio atmosfere možete pogledati u fotogaleriji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije