DAŠAK PROŠLOSTI

FOTO Da se ne zaboravi prošlost: U Kotoribi otvorena obnovljena kovačnica

Tzv. 'Pišpekova kovačnica' je obnovljena, a sve je inicirao Vladimir Vugrinčić iz Kotoribe

U četvrtak, 17. rujna u Kotoribi je otvorena obnovljena kovačnica bivšeg vlasnika Viktora Pišpeka. Obnovu za razgled financirala je Općina Kotoriba, a inicijator je bio umirovljenik Vladimir Vugrinčić (71) iz Kotoribe.

On je jučer prijepodne predao ključeve tzv. ‘Pišpekove kovačnice’ općinskom načelniku Ljubomiru Grgecu koji je kovačnicu zajedno s Vugrinčićem otključao, a potom ju je predao javnosti simboličnim presijecanjem vrpce.

>> U Kotoribi otvorena obnovljena kovačnica

– Dotirali smo do toga kaj ovu malu hižicu moremo proglasiti našom pobjedom i mjesnim ponosom – rekao je tom prilikom Vladimir Vugrinčić o kojem smo pisali prije nekoliko dana. Dodao je kako bi mu bilo drago da ova mala hižica bude mjesto okupljanja onih koji žele osjetiti dašak prošlosti, vidjeti ono o čemu su samo slušali. Tu je prije svega mislio na školsku djecu kojoj bi ovdje mogla biti učionica u malom koja je podijeljena na tri zanatske sijeline.

Načelnik Općine Ljubomir Grgec iskazao je ponos što Kotoriba ima takve ljude kao što je Vladimir, kao što su njegovi pomoćnici pa se im je glede toga zahvalio u ime svih Kotoripčana. Rekao je kako je Općina Kotoriba uvijek spremna financijski pomagati ideje i projekte koji će služiti svima na ponos i biti u funkciji Općine. Vladimir pak je okupljene zamolio da apeliraju na sumještane koji imaju stari neuptrebljivi alat da ga doniraju kovačnici kako bi ovdje bio u drugoj funkciji.

Na zidu kovačnice izložene su fotografije kronologije obnove i ljudi koji su pomagali Vladimiru. Bili su to Zvonko Cmrečki. Josip Nađ, Ljudevit Novak, Ljudevit Klepec, Josip Ostrognaj i Stanko Gadanec.

Na otvaranju obnovljenog objekta ovdje su uz nekolicinu pozvanih bili Viktorov brat Vinko (84) i nećak Zvonko (61). Kovačnicu je Općini Kotoriba darovala Viktorova supruga Terezija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije