UKLJUČIVANJE DJECE S TEŠKOĆAMA U ZAJEDNICU

STRUČNJACI O TEMI Održan Međunarodni stručni skup ‘Sport i djeca s teškoćama u razvoju’

Kroz pozvana izlaganja eminentnih stručnjaka i raspravu sudionika, na Međunarodnom stručnom skupu govorilo se o uključivanju djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport

U okviru projekta ‘I ja mogu’, koji se provodi u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje Čakovec, Gradom Čakovcem i Čakovečkim plivačkim klubom, u četvrtak, 3. rujna u dvorani Srednje škole Čakovec održan je Međunarodni stručni skup “Sport i djeca s teškoćama u razvoju”.

Podsjetimo, cilj provođenja projekta ‘I ja mogu’ je tijekom 3 godine olakšati socijalnu integraciju sudjelovanjem i pristupom sportskim sadržajima za 120 invalidnih i osoba s intelektualnim teškoćama (učenika COO i GŠ iz Čakovca). 

Kroz pozvana izlaganja eminentnih stručnjaka i raspravu sudionika, na Međunarodnom stručnom skupu govorilo se o uključivanju djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport.

Na samom početku stručnog skupa posjetiteljima se obratila ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik, zahvalivši najprije predavačima koji su se odazvali, kao i predstavnicima Grada Čakovca i Međimurske županije.

– Dugi niz godina surađujemo s Gospodarskom školom koja je oduvijek pokazivala osjetljivost za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Nama je to izuzetno važno i upravo zato moram naglasiti, iako smo svi sudjelovali u stvaranju projekta, vodi ga jedan krasan gospodin, idejni začetnik ove priče, profesor Vladimir Masten. Osim što taj projekt podrazumijeva to da naša djeca stječu određene vještine, izuzetno nam je vrijedan jer imamo djecu koja potječu iz socijalno depriviranih obitelji. 

Naime, kada smo putem projekta za njih pribavljali trenirke, kupaće kostime, ručnike, torbe, to je bilo jedno neopisivo veselje. Mnogi to nisu imali u životu i zato je ovaj projekt za nas ima jednu dodatnu vrijednost – kazala je i pritom istaknula kako ovim projektom dobiva i lokalna zajednica, a ne samo učenici s teškoćama u razvoju. – Još jednom pokazujemo da u Čakovcu i Međimurskoj županiji za naše učenike nema neosvojivih mjesta – dodaje.

Nazočnima se obratio i ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko koji je zahvalio svim partnerima i onima koji su dosad pružali podršku na projektu. 

– Vjerujem da ćemo svi koji smo prisutni imati koristi iz današnjeg skupa, da ćemo čuti elemente koji će nam pomoći u našem daljnjem razvoju, kao i u razvoju rada s učenicima s teškoćama u razvoju. Bitno je da učenik, koji je u društvu prepoznat kao osoba s teškoćama,  osjeća pripadnost i da se osjeća kao član društva. Kad imamo takve rezultate, smatram da smo svi zajedno odradili dobar posao – istaknuo je.

Podršku projektu dolaskom je pružio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također srdačno pozdravio okupljene, obratio se prigodnim riječima te stručni skup proglasio otvorenim. 

– Ovakvi projekti su izuzetno važni za kvalitetniji razvoj lokalne zajednice. Svi znamo da je jedna sredina onoliko kvalitetna koliko je snažna najslabija karika. Smatram da mnogim primjerima, pa i ovim, pokazujemo da želimo jednu zdraviju sretniju sredinu. Često viđam osobe s invaliditetom kako se uključuju u razne sportske događaje, pokazuju želju i energiju, pokazuju da žele. Treba im samo dati priliku, a prilike stvaraju upravo ovakvi projekti i institucije koje pronalaze sredstva putem natječaja – kazao je između ostalog.

Stručni skup započeo je predavanjem sportske psihologinje prof.dr.sc. Renate Barić na temu ‘Multidisciplinarni pristup u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom’. Svoja predavanja održali su i stručnjaci Robert Đukić, Hrvoje Gudlin, Fodor Arpad, Nikola Talan, Roko Sorić, Valentina Babić, Dragica Benčik, Jelena Lakuš i Tatjana Žižek nakon čega je uslijedilo domjenak i završna diskusija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije