pozorno ju slušali

EDUKATIVNA PREDAVANJA Policijska službenica djeci govorila o dobrim i lošim stranama Interneta

Prošlog petka na sportskim kampovima u Mihovljanu i Čakovcu za pedesetak polaznika održana su edukativna predavanja o dobrim i lošim stranama Interneta

Ove godine tijekom ljetnih sportskih kampova za djecu u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, osim sportskih sadržaja, organizirane su i razne informativno-edukativne aktivnosti. Polaznicima kampova tijekom nekoliko predavanja pružene su osnovne informacije o zdravoj prehrani, motivaciji, toleranciji, fair playu, novinarstvu, arhitekturi, glazbi, ali i o različitim preventivnim temama iz domene rada policije.

Tako je prošlog petka (14. kolovoza 2020.) u prijepodnevnim satima tijekom sportskih kampova u Mihovljanu na terenu stolnoteniskog centra i na odbojkaškim terenima u Čakovcu kod gradskih bazena za pedesetak polaznika (uzrast od 1. do 5. razreda osnovne škole) održano predavanje o dobrim i lošim stranama korištenja Interneta.


Na početku predavanja, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave međimurske Marina Matulic-Horvat, djeci je na razumljiv način predstavila policijsko zanimanje, kao i pojedinu službenu opremu, koju svaki policijski službenik koristi u svakodnevnom radu, pri čemu su djeca pokazala veliki interes, ali i zavidno znanje.

Činjenica je da se današnja djeca već od najranije dobi počinju koristiti računalima, no pitanje je da li se njima služe na ispravan način i koliko znanja imaju o dobrim i lošim stranama Interneta. Bespućima virtualnog svijeta djeca najviše “plove” kako bi istražili i usvojili neka nova znanja, ali naravno i zbog zabave.

U razgovoru s djecom utvrđene su korisne strane Interneta, pravila ponašanja, kao i moguće opasnosti koje vrebaju. Sudionici kampa upozoreni su na tzv. “predatore na Internetu” uz opasku da ne smiju odgovarati na poruke, niti prihvaćati zahtjeve nepoznatih osoba upućene putem raznih društvenih mreža. Pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom životu, svakako vrijede i u virtualnom svijetu. Anonimnost za sve one koji misle da se mogu sakriti iza ekrana svog računala, tableta ili mobitela, samo je prividna.

Ujedno, tijekom predavanja polaznici su upoznati s definicijom i vrstama nasilja te kako se ponašati ako postanu žrtve ili svjedoci određene vrste nasilja, pa bilo to u stvarnom ili virtualnom svijetu. Svakako, pohvalna je činjenica što naši mališani jako dobro znaju kako se za sve probleme mogu, ponajprije obratiti svojim roditeljima, a oni će već znati što treba dalje poduzeti.

Predavanje je bilo poučno kako za djecu, tako i predavača jer su djeca uvijek zainteresirana, ali i puna pitanja te žele podijeliti svoja životna iskustava o ovoj temi, koja uvijek pobuđuje veliki interes.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije