ZA NAJKREATIVNIJE UČENIKE

FOTO U čakovečkoj Gimnaziji tradicionalno dodijeljena Nagrada ‘Zdenko Barbarić’

Ovogodišnji dobitnici su Ines Ceilinger, Franjo Križaić, Ivan Munđar, Stjepan Petković, Sebastian Soldat, Vitomira Turk i Tea Varga

Danas, 13. srpnja prijepodne je u Knjižnici Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu održana svečanost dodjele Nagrade Zdenko Barbarić najkreativnijim učenicima završnog razreda Gimnazije.

Šesnaestu godinu zaredom prijatelji prerano preminuloga bivšega gimnazijalca Zdenka Barbarića dodjeljuju “Nagradu Zdenko Barbarić” najkreativnijim maturantima koji su se istaknuli kao pjevači, pisci, novinari, informatičari, sportaši ili glumci u sjećanje na prerano preminulog Zdenka, nekadašnjeg gimnazijalca, jednog od osnivača školskog lista Čagi, školskog novinara i pisca. Dodjeli je po drugi put prisustvovala i Zdenka Barbarić, majka Zdenka Barbarića.

>> U čakovečkoj Gimnaziji tradicionalno dodijeljena Nagrada “Zdenko Barbarić”

Nagrada Zdenko Barbarić utemeljena je kao zaklada na inicijativu bivših učenika škole 2005. godine, danas uspješnih poslovnih ljudi, u čast svom školskom kolegi i učeniku. Cilj nagrade je bio promicanje kreativnosti, darovitosti i izvrsnosti kod učenika u umjetničkom području, i to financijskom potporom iznadprosječno sposobnim, ambicioznim i marljivim maturantima. Svi dosadašnji dobitnici, njih 65 u ovih 16 godina koliko se nagrada dodjeljuje, osim zahvalnosti, uvijek su isticali Gimnaziju i Nagradu Zdenko Barbarić kao nešto što ih je u bitnom odredilo i dalo im toliko potrebnog samopouzdanja i vjere u vlastite sposobnosti.

Laureatima, njihovim razrednicima, profesorima-voditeljima se biranim riječima obratila Sandra Breka Ovčar, ravnateljica Gimnazije. Istaknula je kako je Zdenko bio učenik 4. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, generacije 1992./ 1993..

– Bio je kreativan, darovit, izvrstan, vedar i pozitivan, jedan od pokretača i osnivača školskog lista “Čagi”, koji i danas izlazi , dobri duh razreda, škole, grada… – rekla je. Zdenkov ispunjeni životni put prekinula je zloćudna bolest 2000. godine, a nedugo potom i smrt.

Ovogodišnji dobitnici su: Ines Ceilinger, Franjo Križaić, Ivan Munđar, Stjepan Petković, Sebastian Soldat, Vitomira Turk i Tea Varga.

Bilo je lijepo slušati ovu mladost, odnosno njihova sjećanja na što su i u čemu su briljirali tijekom minulih godina školovanja u školi koji nikada neću i ne smiju zaboraviti. Ravnateljica je, izražavajući ponos na laureate,  istaknula kako su ovakva djela i trenuci trajna inspiracija i motivacija, ispunjenje i radost, u istoj mjeri u kojoj su dobitnicima Nagrade, kreativnim i darovitim gimnazijalcima.

– Uspomena na našeg Zdenka ovime je življa, a neprolazne vrijednosti dobivaju svoju potvrdu svake godine u novi mladim ljudima od kojih u budućnosti puno očekujemo – poručila je za kraj ravnateljica te im zaželjela da kapitaliziraju svoja znanja te ih savjetovala, da kažu svima kako ih je nagrada odredila.

Zdenkova majka nije mogla suspregnuti suze u obraćanju okupljenima. Rekla je kako je jako žalosna što je ostala bez sina, no s druge strane u njoj živi ponos na mladost koju nosi njegovo ime i dio njegove nagrade i zato je u neku ruku sretna. I ostalima su se oči navlažile…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije