VIŠE OD POLA STOLJEĆA

MEĐIMURJE U SRCU Pavao Orehovec (72) iz Zagreba vjeran međimurskom lovstvu više od 50 godina

Pavao Orehovec ima korijene u Svetoj Mariji. Više od 50 godina vjeran je lovstvu i to onome u Međimurju

On je  72-godišnjeg Pavao Orehovec iz Zagreba s korijenima u Svetoj Mariji. Poznati je hrvatski pravnik koji je gotovo cijeli radni vijek proveo na čelnim dužnostima na Visokom prekršajnom sudu ove i bivše države. Više od 50 godina vjeran je lovstvu i to onome u Međimurju gdje je član LD Patka Donji Vidovec/Sveta Marija.

Za tu vjernost ga je Lovački savez Međimurske županije nagradio svojim najvišom nagradom Plaketom Nikole VII Zrinskog. Osim toga nagrađen je i za doprinos razvoja lovstva na području Međimurske županije. Prepoznao ga je Hrvatski lovački savez koji mu je glede toga dodijelio Povelju za 50-to godišnji lovački staž. Sva ta lovačka odličja primio je na svečanoj godišnjoj skupštini Lovačkog saveza Međimurske županije na čemu su mu je ispred HLS čestitao dopredsjednik Vinko Pavlić, a u ime LS Međimurske županije Ljubomir Grgec. Na svečanosti su mu čestitke uputili i međimurski župan Matija Posavec, a njega je bio posebno ponosan Josip Mihalac, sadašnji predsjednik LD Patka.

Vidno sretan i uzbuđen Pavao nije mogao suspregnuti suze. – Pitate me zašto? Pa zato što me lovstvo veže za dane mladosti kada sam gazio utabane lovačke staze moga oca Antuna koji je bio lovočuvar u ovdašnjem Lovačkom društvu Patka – kazao je i dodao kako upravo zahvaljujući svome ocu u malom prstu ima sve lovačke tajne, a i priče. U tim pričama smo čuli mnogo toga, čak i previše. Ponavljao je kako je bio najsretniji kada bi ugrabio slobodno vrijeme i mogao otići u Međimurje u praznu roditeljsku kuću u Svetoj Mariji, a potom u lov sa starim znancima, no radovao se i novim lovačkim poznanstvima.

Još nam je rekao, i ako više nema očevine u Svetoj Mariji, da i sada, godinama usprkos, rado dolazi u Međimurje, a kako i ne bi kada je ovdje “cijepljen”, a takav je i ostao. Stoga i ne čudi što Međimurje i Međimurce veliča na svakom mjestu i koraku, a volio bi da njegovim stopama krenu i oni znatno mlađi od njega. – Ja svoju misiju međimurskog lovca izvan njegovih granica još uvijek vršim. Takav misionar ću biti zauvijek – poručio je za kraj i dodao kako često zna pjevušiti stihove one lovačke: ‘Kad sam bio mlađan lovac ja jedna me je moma voljela divnog oka, a još ljepši stas za lovca je to najveća slast’

Pravni fakultet je završio u Zagrebu, a prije odlaska u mirovinu, kada mu je bilo 70 godina, Pavao je na tom sudu bio voditelj Odjela za prekršaje iz područja sigurnosti u prometa na cestama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije