
Mladi kuhari Srednje škole Prelog Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin brončani na najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu
Mladi kuhari Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin, sada već bivši učenici Srednje škole Prelog, početkom godine sudjelovali su na najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu – Kulinarskoj olimpijadi, na kojoj su osvojili sjajne brončane medalje.
Ovogodišnja Kulinarska olimpijada po prvi je puta održana u
Stuttgartu, u razdoblju od 14. do 19. veljače u sklopu sajma
Intergastra te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od
svog prvog izdanja davne 1900. godine. Na Olimpijadi je
sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz preko 70-ak zemalja
svijeta, a njihov je rad uživo pratilo preko 100 000 posjetitelja
koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani
gastro sajam.

Veliki uspjeh koji su hrvatski kuhari ostvarili dokaz je stručnosti i kvalitete, ali i velika promocija Hrvatske u svijetu. Amos Novak i Dario Rodeš, zajedno s ostatkom Regionalnog tima Varaždinske županije, kulinarska znanja i vještine predstavili su u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te su za isti osvojili brončanu medalju.
Nakon uspješnog školovanja u Srednjoj školi Prelog, Amos i Dario
svoj su kulinarski put i ljubav prema kuhanju nastavili u Hotelu
Turist u Varaždinu, a uskoro će im se pridružiti i Lovro Stančin,
koji je nedavno maturirao. Lovro je na Kulinarskoj olimpijadi
nastupio u individualnoj kulinarskoj kategoriji te je također
osvojio odličnu brončanu medalju.

Čestitke na ostvarenom uspjehu uputio im je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zajedno s pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženkom Novak upriličio prijem za mlade kuhare, ravnatelja Srednje škole Prelog Tomislava Gregura i predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog.
Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, iziskuje velika
odricanja, duge i naporne pripreme, a svaki član ekspedicije dao
je maksimum kako bi sebe i Hrvatsku predstavio u najboljem
mogućem svijetlu. Nije bilo lako, ali je vrijedilo, kako je
naglasio predsjednik HKS-a Damir Crleni, jer Hrvatski kuhari i
slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja
i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s
ponajboljim svjetskim kuharima te će novostečena znanja
primjenjivat će u svojim objektima, prenositi kolegama kroz razne
radionice Hrvatske kulinarske akademije i tako podizati kvalitetu
ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj.

Posebno ponosan na ostvarene rezultate je i ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur: “Oni su ponos naše škole, odličan primjer drugim učenicima i potvrda da u Srednjoj školi Prelog dobro radimo svoj posao.”
Zahvaljujući velikom trudu, entuzijazmu prema struci i uspjesima
koje ostvaruju, Srednja škola Prelog postat će Centar
kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu, a u
budućnosti će nastavnici i učenici imati na korištenje čitav
kompleks praktikuma specijaliziranih za ugostiteljstvo, turizam,
prehranu i ekonomiju uz kabinete za općeobrazovne
predmete.

– Zbog mladih ljudi poput Amosa, Daria i Lovre vrijedi svaka
uložena kuna u obrazovanje, u izgradnju, obnovu i dogradnju škola
i sportskih dvorana, razvoj centara znanja i kompetentnosti koje
gradimo u Međimurju – istaknuo je župan Posavec.










