u Parku Učiteljskog fakulteta

GLAZBENA KLUPA ‘POPEVKA’ Pritiskom na tipku moguće je poslušati 10 prekrasnih međimurskih popevki

Zajednički projekt Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

– Od ideje do realizacije prošlo je pola godine u siječnju 2020. godine klupu su inicirali i domislili pročelnik doc. dr. sc. Goran Lapat i prodekanica Odsjeka Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić te smo za nju dobili potporu dekana prof. dr. sc. Siniše Opić – rekla nam je prodekanica Filipan-Žignić.

Potom je ona u veljači  predstavila ideju predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivanu Pranjiću koji odmah uviđa važnost ovoga zajedničkoga projekta te se zalaže za njegovo financiranje koje je svesrdno potpomogla Međimurska županija na čelu sa županom Matijom Posavcem. Otvorenje je isprva bilo predviđeno za Dan Odsjeka u Čakovcu 25. travnja 2020. godine, no moralo je biti odgođeno zbog pandemije virusa Covid-19 te će biti 1. srpnja 2020. godine u 10 sati u Parku Učiteljskog fakulteta.

S ponosom ističemo da je klupu dizajnirao mladi umjetnik i predavač na Učiteljskom fakultetu Andrija Večenaj, a realizaciji su doprinijeli djelatnici Odsjeka kao i domari Dragutin Žvorc i Vladimir Blažeka te informatičar Igor Šalamun. Uz vanjsku klupu “Popevku”, izrađenu od granita i metala, na kojoj je pritiskom na tipku moguće poslušati 10 prekrasnih međimurskih popevki koje je odabrao prof. Branimir Magdalenić, kreirana je i web stranica na koju se automatski dolazi skeniranjem QR koda na klupi (ili unosom navedene adrese u web preglednik)  – pojasnila nam je naša sugovornica.

Na web stranici prof. emeritus Stjepan Hranjec u Uvodnoj riječi opisuje povijest i značaj izvorne međimurske glazbe kako za identitet Međimurja tako i njegovo pripojenje matici Hrvatskoj. 

Na stranici se također nalazi 10 audio zapisa s predivnim izvedbama međimurskih popevki koje predvodi ona Tete Lize, a koju slijede eminentni glazbenici i zbor s našega podneblja. Trenutni popis popevki će se proširiti.

– Ovom se glazbenom klupom željelo ovjekovječiti postavljanje međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva za buduće naraštaje. Time kao obrazovna ustanova u kojoj se školuju budući učitelji i odgojitelji želimo trajno doprinositi podizanju svijesti o važnosti glazbene tradicije (međimurske popevke) kako za naše malo Međimurje tako i za čitavu Hrvatsku, ali i šire – s ponosom i na kraju će reći prodekanica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije