TUŽAN PRIZOR

OČAJNI PČELAR ‘Pokupio sam pune tačke uginulih pčela kako bismo ih pokopali…’

Tragedija je počela prošlog ponedjeljka, a broj umrlih pčela će se još povećati jer su košnice zatrovane

Posljednjih dana izvještavamo o neviđenom pomoru pčela koji je zahvatio naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec i Dekanovec.

Prema prvim neslužbenim procjenama radi se o najmanje 1000 košnica u kojima je umrlo između 50 i 60 milijuna ovih prekrasnih radišnih kukaca, rekao je Željko Trupković, predsjednik udruge pčelara Agacija za 24sata.

>> POMOR PČELA Veterinarski inspektor naložio zaoravanje parcela na kojima se prskala repica

Tragedija je počela prošlog ponedjeljka, a broj umrlih pčela će se još povećati jer su košnice zatrovane. 

Antun Tot (77) ima 55 košnica i sva su, kako kaže, bila “jaka društva”. 

– U nedjelju sam ujutro pokupio pune tačke uginulih pčela koje sam odvezao kako bismo ih pokopali jer one kad se raspadaju jako smrde. Vidite i sami kako su totalno dezorijentirane i samo padaju. Čovjek bi pomislio da su poludjele, ali uzrok je jedan insekticid kojim su zaprašena neka polja – pojašnjava Tot koji se pčelarenjem bavi 70 godina.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Koliko su pčele važne za ljude govori i činjenica da se jedino za njih i čovjeka kaže da umiru. 

Slična situacija je i u drugim mjestima, pa tako i u Gardinovcu gdje je ekipa 24sata posjetila Zdenku Horvatić, koja je imala 25 košnica, nešto manji broj košnica imao je Slavko Novak, a Ani Pepelko stradalo je 20 košnica.  

Pepelko je ispričala kako su ju susjedi zvali u ponedjeljak na radno mjesto u Čakovec, a kada je došla bila je šokirana. U njezinoj obitelji pčelarstvo je “poput disanja” i otkad zna za sebe njezina obitelj drži pčele.

– Sada su strašno agresivne jer im je život doveden u pitanje i napadaju sve oko sebe. Razgovarala sam s ministricom poljoprivrede koja je obećala da se preko tog slučaja ne bude samo tako prošlo – tvrdi gospođa Pepelko, dodajući kako svi u krugu gdje se dogodio pomor sumnjaju na uzrok i razlog.

Kaže kako je šteta nemjerljiva i da će posljedice biti dugoročne. Pepelko je istaknula kako nitko ne zna koliko su dugo košnice zatrovane i da će sve trebati detaljno očistiti. Po košnici “jakog društva” je šteta otprilike 1500 kuna. 

– Još jednom je na djelu pokazana sva nemarnost pojedinaca kad je u pitanju zarada i očuvanje okoliša, jer se onda ne preže ni pred čim. Pod cijenu i uništenja ljudskog roda – kažu ogorčeni pčelari iz Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije