GLAMUROZNI CVIJET ZANOSNOG MIRISA

FOTO Dvorište obitelji iz Podturna krasi 130 grmova katruža, s ljubavlju o njima brine Martin Mikac

Katruža, božur ili peonija kraljevski je glamurozni cvijet zanosnog mirisa i kineskog porijekla, ujedno otrov i lijek

Upravo tako ovaj svima dobro poznat cvijet opisuje Martin Mikac iz Podturna koji se već 20 godina bavi uzgojem katruža, a trenutno u svom dvorištu broji 50-ak vrsta i 130 grmova!

Premda je uobičajeno vrijeme početkom svibnja hladno i vjetrovito, katruže upravo tada počinju cvasti. Najdraže je to vrijeme u godini Martinu koji šetajući kroz svoje carstvo cvjetova dokazuje kako je pravi poznavalac ove biljke te nabraja grupe u koje se dijele, kao i nazive vrsta svake katruže koja se proteže čitavim obiteljskim dvorištem.

Kako smatra naš sugovornik, od ranih trajnica koje se svojim cvjetovima diče već od polovice travnja i onih zeljastih koje narastu od 60 do 90 centimetara pa do hibrida koji dijele obilježja obje spomenute grupe, apsolutno svaka je posebna na svoj način.

– Ljubav prema katružama razvila se vezano uz to što sam član Kulturno umjetničkog društva Podturen, koje već niz godina brine o očuvanje kulturne baštine. Često smo pjevali o katružama, a s pjesmom se rodila i želja za stjecanjem znanja o tim čudesnim cvjetovima – ispričao je Martin koji ističe kako su mu velika podrška u održavanju katruža supruga Marija, kao i djeca Marijana, Milena, Martina i Miroslav.

Iako ih u svijetu postoji više od 5.000, kao najdražu vrstu izdvaja luksuzni božur Sarah Bernhardt, čija sorta zbog bujnog volumena i duboke boje plijeni pažnju mnogih, stoga jedan cvijet pri aranžiranju doseže cijenu od 30 do 50 kuna.

– Prošle godine uspjeli smo ukrasiti svadbu kćeri Martine, na kojoj smo u različite bukete aranžirali čak više od četiristo božura, dok su ovim mjesecima cvatnje glavni dodatak interijeru restorana Kneja u vlasništvu druge kćeri Milene i zeta Valentina. Osim toga, naše smo katruže već nekoliko puta donirali Međimurskoj zakladi solidarnosti Katruža – priča Martin.

Male tajne uzgoja, održavanja i upotrebe

Kako nastavlja o samoj biljci, ističe da cvatnja ne traje dugo, a može potrajati svega šest do osam tjedana. Bez obzira na vijek cvijeta, poručuje kako božur zaslužuje mjesto u svakom vrtu, jer ljepota cvjetova nadoknađuje njihovu kratkotrajnost. No, postoje i načini na koje se cvjetovi mogu duže održati.
– Katruže nisu zahtjevne za održavanje, ali važno je primijeniti nekoliko pravila. Poželite li ih posaditi u nizu, potrebno je svakoj biljci osigurati do 70 centimetara razmaka, kasno ljeto ili rana jesen najpovoljniji su za sadnju, dijeljenje i presađivanje, a nakon sadnje možda ćete čekati i do godinu ili dvije da procvjetaju. Iako vole sunce, cvjetovi će najduže trajati u hladu, a moguće je s njima i manipulirati pospremanjem na tamno mjesto ili čak u hladnjaču jer dobro podnose poprilično niske temperature – nastavlja Martin.

Biljka ne zahtijeva konkretnu njegu, osim što je poželjno odrezati cvjetove kad se osuše te biljku skratiti do dna prije jeseni. Na sve to supruga Marija dodaje kako poseban doživljaj i ugodan miris daju otrgnute latice posute u kupku, a cvjetovi su odlični i za izradu parfema.

Iako vrijeme cvjetanja ove godine ide kraju, u božurima svih boja i oblika možete uživati virtualnom šetnjom našom fotogalerijom dvorišta obitelji Mikac!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije