Branitelji Grada Heroja razgovarali s gimnazijalcima

Branitelji Grada Heroja razgovarali s gimnazijalcima

Povodom 20. obljetnice pada grada Vukovara učenici četvrtih razreda čakovečke Gimnazije prisustvovali su predavanju na kojem je bilo riječi o uključenosti međimurskih branitelja u obrani Vukovara i Borova Naselja od 11. rujna 1991. godine.

Predavanje koje se održalo 16. studenoga u prostorijama Muzeja Međimurja Čakovec održali su međimurski branitelji. Zahvaljujući ravnatelju Muzeja mr. sc. Vladimiru Kalšanu Gimnazija već
dugi niz godina uspješno surađuje s Muzejom.

Predavali su bivši zapovjednik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske Antun Novak, zamjenik zapovjednika Zvonko Horvatić, te branitelji Dragutin Topolnjak i Tihomir Dominić. Novak je istaknuo 185 djelatnika policijskih stanica Čakovec, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Varaždin koji su 11. rujna 1991. otišli u Vukovar kao zamjena dotadašnjoj grupi na ispomoći.

Od toga je broja 10 čakovečkih policajaca poginulo, jedan je evidentiran kao nestali, a čak 24 ih je završilo u koncentracijskim logorima. Sam Antun Novak te Zvonko Horvatić u zatočeništvu su proveli 185 dana. Branitelji su otvoreno progovorili o žrtvama, nehumanim uvjetima u kojima su živjeli, broju sudionika, koncentracijskim logorima i najtežim trenucima.

U svojim su pričama istakli da ni nedostatak hrane, sanitarnih uvjeta i municije nije toliko teško podnijeti koliko je teško biti daleko od voljenih. Detaljno i iskreno opisali su događaje poput srpskog pokušaja rušenja bolnice pune ranjenih civila i vojnika, prelazak preko rijeke Vuke i prvih pisama kojima su mogli javiti da su živi.

Također, naglasili su da se premalo govori o doprinosu i brojnosti međimurskih branitelja u obrani Vukovara. U sklopu predavanja predstavljena je i knjiga “Vukowaraždin” urednika Ivana Piskača u kojoj su detaljno opisani dani provedeni na bojištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije