Udruga veterana Domovinskog rata Male Subotice u Vukovaru

Udruga veterana Domovinskog rata Male Subotice u Vukovaru

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz općine Mala Subotica po prvi puta organizirano je posjetila GRAD HEROJ-VUKOVAR.

U punom autobusu miješali su se različiti osjećaji, osjećaji ponosa i strahopoštovanja, koji su bili dio toga putovanja. Neki članovi po prvi put su išli u Vukovar te im se na licima nazirao osjećaj ponosa i znatiželje, dok su oni koji su već više puta posjetili Vukovar pokazivali osjećaj sreće koja se miješala s tugom za poginulim braniteljima i civilima – rekao nam je Josip Halić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Mala Subotica, koji je dao osvoj osvrt o posjetu Vukovaru:

“Prilikom svakog posjeta Gradu heroju osjećaju stezanje u grudima i grlu.Tog subotnjeg ranog jutra, 12. studenog u 4 sata ujutro, Dom kulture u Maloj Subotici bio je obavijen gustom maglom. Šutke i pospano, svaki sa svojim mislima ukrcao se u autobus za Vukovar.

To je samo šest dana prije punih 20 godina pada Vukovara, kada su hrvatski ratnici nadljudskim snagama branili domove Vukovarčana, žene, djecu i starce, cijeli grad na braniku Hrvatske. Prva postaja nakon dulje vožnje bila je Trpinjska cesta koja je postala groblje srpskih tenkova, cesta koja je sa svojim braniteljima mnoge dane odolijevala prodoru srpskih snaga u Vukovar. Tu nas je dočekala gospođa Dubravka koja je putnike provela cijelim Vukovarom, upoznavajući ih s krvavom prošlošću, teškom sadašnjošću i vjerom u bolju budućnost. Bezbroj je priča ispričanih a još više neispričanih na svakom koraku Vukovara.

Druga postaja tog dana bio je posjet središtu Vukovara i upoznavanju s njegovim znamenitostima. Nakon kratke okrijepe krenuli su na Vukovarsko groblje gdje su hodočasnici sa suzom u oku položili vijenac i zapalili svijeće ispred Općine Mala Subotica i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Male Subotice, za sve poginule i nestale branitelje i civile. Posjetili smo i vodotoranj na kojem i danas kao i 1991. godine vijori hrvatska zastava.

Najdublji osjećaji tuge i žalosti prožimali su posjetitelje na mjestu nevinog stradanja i patnje, na Ovčari.. Jedan običan hangar pretvoren je u Vukovarsko svetište, u mjesto gdje čovjek ne može da ne ispusti suzu. Tuga, bol, nelagoda.. sve se to još dugo osjećalo u autobusu kad se krenulo prema Iloku, najistočnijem hrvatskom gradu. Sve je oduševio svojom ljepotom i dobrodošlicom domaćina.

Nakon razgledavanja iločkih podruma zadržali smo se kratko u Osijeku razgledavši prelijepu katedralu i obnovljeno Hrvatsko narodno kazalište, a potom ravnom Slavonijom krenuli prema nam najljepšem Međimurju. U skupini branitelja bilo je i troje učenika iz OŠ T. Goričanca Mala Subotica, koji su s posebnom pažnjom upijali svaku riječ voditeljice putovanja.

Kao što je ovih dana rekao proslavljeni tenisač Ivanišević, Udruga to itekako podržava, a to je da bi sva djeca trebala posjetiti ovaj grad i da njegova kalvarija nikad nigdje u Domovini ne smije biti zaboravljena.”, osvrnuo se predsjednik Halić na posjet Gradu heroju.”

Udruga se zahvaljuje sponzorima putovanja: “Metal produktu” iz Belice, Pekari Poljanec iz Orehovice, Caffe baru Petica i Kocki iz Male Subotice, Fortuni iz Male Subotice i gospodinu Palatinušu iz Palovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije