Događanja u Centru za kulturu Čakovec: Izložbe, koncerti, predstave…

Događanja u Centru za kulturu Čakovec: Izložbe, koncerti, predstave…

Izložba: 30 godina Centra za kulturu (3.11.1981. – 4.11. 2011.)

Izložbeni prostor Centra za kulturu, četvrtak 3. studenoga 2011. u 19.00 sati (otvorenje izložbe) – 5. prosinca 2011.

Centar za kulturu Čakovec, prvotno zvan Dom kulture, svečano je otvoren 27. studenoga 1981. tradicionalnom svečanom sjednicom Skupštine Općine uz Dan Republike. Odluka o osnivanju radne organizacije Centar za kulturu u osnivanju donijeta je 4. studenog 1981. i taj je datum uzet kao Dan Centra za kulturu.

>>> Sva događanja možete pratiti putem linka “Servisi” -> “Događanja”

Izvođači prvog kulturno-umjetničkog programa tom prilikom bili su Zagrebački filharmoničari i Zbor RTV Zagreb pod ravnanjem Igora Kuljerića. Bila je to druga etapa izgradnje Doma omladine, boraca i JNA, kojom se postepeno ostvarivalo novo urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga Republike. U prvoj etapi sagrađen je Dom JNA, a u trećoj etapi čekala se izgradnja Knjižnice i čitaonice.

Gradnja bine

Izgradnju novog lica Trga Republike vodio je Građevni kombinat «Međimurje» prema vlastitim projektima, a glavni projektant gradnje cijelog Doma omladine, boraca i JNA bio je dipl. ing. arhitekture Ivan Petrović.

Do kraja 1981. god. dolazi do osnivanja radne organizacije Centra za kulturu i do udruživanja s Kino poduzećem Čakovec u početku s nazivom Centar za kulturu u osnivanju. »Banketom u Blitvi» u izvođenju drame HNK iz Zagreba u siječnju  1982. nastavljena je Tribina «ČČ». Odaziv publike bio je velik i gotovo su sva mjesta u dvorani Centra popunjena. Time popularna Tribina ČČ, MMM «J. Š. Slavenski» i filmsko – prikazivačka djelatnost prelaze u novu ustanovu i nastavljaju s dobrom tradicijom.

Novi prostori stvaraju uvjete za nove oblike i sadržaje stvaralaštva u kulturi kao što je suradnja s kazališnim, likovnim, glazbenim amaterima, poticanje programa u poduzećima, programi za mlade vezani uz Klub mladih, organizacija izložbi, tribina, promocija, smotri…

Centar za kulturu u prvo je vrijeme bio središte kulture Općine Čakovec, potom je djelovao kao županijsko središte u kulturi, a danas je gradski centar događanja u kulturi.
Uz građane Čakovca česti su posjetitelji stanovnici Međimurja i šire okolice.

Djelatnosti u kulturi i kulturni sadržaji  mijenjaju se te se tako mijenja i Centar osluškujući senzibilitet stalno nove publike i novih generacija. (Marina Oskoruš)

Tribina ČČ: Teatar Exit – Kauboji

3. studenoga 2011. u 20.00 sati: Osmero ljudi (mjesto radnje je neodređeno) našlo se zajedno s jednim ciljem: napraviti kaubojsku predstavu. Tih osam likova, osam karaktera pratimo od početka, tj. od audicije pa sve do konačnog proizvoda – premijere.

Svi ti akteri (uglavnom gubitnici) tijekom rada na predstavi razvijaju svoje životne priče utječući neminovno jedni na druge; svi se polako hvataju za predstavu i shvaćaju je kao borbu sa samim sobom te ujedno gledaju na nju kao na priliku života.

Teatar Exit – Kauboji

Ne u egzistencijalnom smislu, već kao svoju životnu metaforu: pobijediti život, biti iznad svakodnevnog preživljavanja, tj. možda prvi puta u životu doći do kraja i to kao pobjednik. A pobjeda je sama predstava.

Predstava ima manire klasičnog mjuzikla (i to je urađeno namjerno), a nadamo se da prati (možda čak i nadograđuje) dosadašnju egzitovsku estetiku.

Trajanje: 180 minuta (3 sata)
Autor i redatelj: Saša Anočić
Igraju: Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak, Ivana Rushaidat
Scenski pokret: Saša Anočić
Dramaturgija: Saša Anočić i Hana Veček
Scenografija i rekviziti: Margareta Lekić
Kostimografija: Hana Letica
Instruktor stepa: Radovan Ruždjak
Koreografija stepa: Saša Anočić i Radovan Ruždjak
Instruktori pjevanja: Ivana Starčević i Matija Antolić
Autori originalnih skladbi: Rakan Rushaidat i Matija Antolić

Jazz srijeda: Bruno Crnečki trio

Mala scena – jazz srijeda 9. studenoga 2011.u 20.30 sati.

Bruno Crnečki trio u svom desetogodišnjem radu ostvario je zapažene nastupe u Dvorani Vatroslava Lisinskog, Muzeju Mimara i raznim jazz klubovima, a za sudjelovanje na Proljetnoj reviji jazza 2002. godine Trio je dobio i priznanje “Nove nade jazza” koje dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja.

Bruno Crnečki (solo gitara) rođen je u Zagrebu. Studirao je klasičnu gitaru (instrumentalna pedagogija ) na Joseph Haydn konzervatoriju u Eisenstadtu u Austriji gdje je i diplomirao u klasi mag. Maxa Hrasea, pročelnika gitarističkog odjela.

U jazz glazbi također ostvaruje zapažena gitaristička djelovanja i nastupe za koje dobiva odlične kritike stručnjaka kao i brojne zahvale za sudjelovanja u programima. Snimio je i nekoliko CD-a. U pedagoškom radu djeluje kao voditelj nastave gitarističkog programa u «Gitarisimu»- modernom učilištu mladih gitarista.

Igor Horvat (ritam gitara) rođen je u Zagrebu. Studirao je klasičnu gitaru (smjer instrumentalna pedagogija) na «Universität fűr Musik und darstellende Kunst» u Grazu gdje je i magistrirao u klasi mag.art. Ortrud Posedu. Uz klasičnu gitaru usavršava i sviranje jazz gitare u Austriji u klasi mag.art. Martina Wiederhofera. Bavi se višegodišnjim pedagoškim radom.

Hrvoje Kosovec (bas gitara) rođen je u Zagrebu. Završio je osnovnu glazbenu školu Milke Trnine, smjer klasična gitara, nakon čega se samostalno educira u sviranju bas-gitare te stječe glazbeno iskustvo svirajući u raznim sastavima, okušavajući se u različitim glazbenim stilovima (pop, rock, jazz).

U jazz glazbi se usavršava pohađajući jazz seminare te ostvaruje zapažene nastupe svirajući u triu Brune Crnečkog.

Bruno Crnečki – gitara solo
Igor Horvat – bas gitara
Hrvoje Kosovec – ritam gitara

Bruno Crnečki trio

Kazališna tribina za djecu i mlade “Cukorek”: Cvicvit

Subota 5. studenoga u 16.00 sati, Dječje gradsko kazalište Čakovec, Ančica Koprek: Cvicvit.

Predstava Cvicvit govori o malenoj djevojčici koja živi u planinama zajedno sa svojim djedom u velikoj šumi punoj životinja i vrijeme provodi u igri i pjesmi.

S druge strane tih planina, na kraljevskom dvoru, živi oholi kraljević kojeg nitko ne voli, a ni on nikog ne voli. Brižni kralj pokušava svom sinu naći lijek, ali uzalud. Mudrac Aron pokušat će pomoći kraljeviću, no shvatit će da njemu može pomoći samo djevojčica dobrog srca, a to je Cvicvit.

Pregršt likova, mladi glumci, pjesmice koje prate radnju, povest će vas u još jednu prekrasnu bajku koju je napisala zagrebačka spisateljica Ančica Koprek.

Ovo je 36. po redu premijerna predstava Dječjeg gradskog kazališta Čakovec koje će iduće godine proslaviti 15 godina uspješnog djelovanja.

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: od 5 godina
Redatelj: Dejan Buvač
Kostimi: Dragica Jagec            
Glazba: Damir Rodiger

Uloge:
CVICVIT – Ema Kovač
DJED – Ivan Milković
VJEVERICA – Sara Hunjak
ZEC – Tena Jelinek
ORAO MARKO – Matko Buvač
KUKAVICA – Nika Levak
ŠEVA – Đesika Kolarić
SOVA – Dea Radek
JEŽEVI – Ana Kovač, Pavla Ovčar
KRALJEVIĆ – Ana Zrna
KRALJ – Patrick Bedić
MUDRAC ARON – Antonija Mrla
PAŽ 1 – Matea Varga
PAŽ 2 –  Damira Kovačić
OTAC – Dejan Buvač
SIN – Marko Kolarić
ŽENE – Mia Brkić,  Sonja Kolarić,Klara Jurišić, Kristin Tkalčec

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije