Grad Prelog osniva muzej u Glavnoj 33

Grad Prelog osniva muzej u Glavnoj 33

Gradski vijećnici donijeli su odluku o osnivanju muzeja grada Preloga u kojem će glavninu izložaka činiti zbirka koju je donirao kanonik prof. dr. Matija Berljak. Taj sveučilišni profesor, rodom iz Cirkovljana, gradu je darovao 900 umjetničkih djela, među kojima velik dio opusa Ivana Lackovića Croate, s kojim je prijateljevao.

Zauzvrat je od grada tražio prostor u kojem bi se slike, skulpture, grafike, knjige i mape izložile. Nakon nekoliko godina potrage za prostorom, odlučeno je da se u Glavnoj 33, bivšoj gradskoj upravi, cijeli kat zgrade uredi za stalni postav dijela umjetnina. U prizemlju je rezerviran prostor za knjižnicu.

Vrijednost građevinskih radova bit će oko četiri milijuna kuna, od čega će dva milijuna osigurati Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Još 1,7 milijuna kuna trebat će za opremanje. Očekuje se i pomoć Ministarstva kulture. Kanonik Berljak umjetnine je prvo darovao župi, a sad je donaciju prenio na grad. Muzej će raditi kao podružnica Doma kulture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije