NA TERENU S PU MEĐIMURSKOM

FOTO Proveli smo jutro s policijom: Evo kako je izgledala akcija ‘Autosjedalica – uvijek i bez iznimke’

Jutros su policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec ispred tri vrtića u Čakovcu u isto vrijeme provodili preventivnu akciju 'Autosjedalica - uvijek i bez iznimke'

Od 6,30 do 8 sati, ispred vrtića Maslačak, Cipelica i Cvrčak, policijski su službenici roditeljima dijelili prigodne brošure ‘Autosjedalica – uvijek i bez iznimke’. Brošura sadrži 19 stranica i roditeljima u detalje opisuje pravilno korištenje dječje autosjedalice.

Cilj ove akcije je u prvom redu je sigurnost, odnosno, da se preventivnim aktivnostima, obavljanjem nadzora sudionika u prometu te edukacijom istih, postignu učinci generalne prevencije uz postizanje većeg stupnja sigurnosti u cestovnom prometu.

– Tijekom 2019. godine utvrđeno je 893 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilima, dok je 17 prekršaja utvrđeno prilikom nekorištenja sigurnosnih sjedalica ili postolja, rekao nam je Ivica Štampar, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu, Postaje prometne policije Čakovec.

Prema riječima policijskog službenika Ivice Štampara, koji je sa svojim kolegama provodio akciju, Međimurci vode brigu o sigurnosti svoje djece u prometu, koriste autosjedalice, uglavnom ih pravilno postavljaju i redovito vezuju pojaseve, no, naravno, uvijek ima prostora za poboljšati sigurnost.

Upravo zato su policijski službenici za vrijeme akcije roditeljima i građanima, koji su dovozili i odvozili djecu, dijelili brošure Udruge ‘RODA’.

U sat i pol akcije koju smo proveli s međimurskom policijom, policijski su službenici podijelili preko 20 brošura, a nastavak akcije slijedi danas u popodnevnim satima.

Naime, osim podjele brošure, poseban cilj akcije je i edukacija vozača, odnosno roditelja, s naglaskom na praktične primjere. Tako će od 15 do 16:30 sati ispred vrtića Cvrčak djelatnice iz udruge RODA educirati vozače, odnosno roditelje i demonstrirati im kako pravilno koristiti sjedalice. 

Inače, zakon propisuje pravilo po kojem je ključna visina djeteta, a ne djetetova dob.
Tako se sva djeca niža od 150 centimetara moraju voziti na stražnjem sjedalu, a niža od 135 centimetara i u sjedalicama u kojima moraju biti vezana, dok su izuzetak vozila bez stražnjeg sjedala gdje se sjedalica u tom slučaju postavlja na prednje sjedalo.

Do 3 godine starosti djeca se smiju voziti na prednjem sjedištu s isključenim zračnim jastukom i okrenuto suprotno od smjera vožnje. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna od 1000 kuna.

Zahvaljujemo PU međimurskoj na suradnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije