IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

FOTO Skupština KUD-a Donji Vidovec: Lanjska jubilarna godina protkana nizom sjajnih postignuća

2019. godine KUD Donji Vidovec proslavio je 30. obljetnicu osnutka i aktivnoga rada. Bila je to godina puna rada, ali i vrhunskih postignuća

U subotu, 22. veljače održana je godišnja izvještajna skupština KUD-a Donji Vidovec, društva lučonoša kulture i običaja kraja ‘med dvema vodami’. Ovo je naša slobodna konstatacija, a kao produktat sažetka izvješća predsjednika KUD-a Nikole Matulina, prof.

Isto tako su rekli gosti i uzvanici koji su to izvješće slušali, a dijelom su u Donjem Vidovcu i svjedočili iznijetom. Kada kažemo dijelom, mislimo na njihovih dvadesetak i više nastupa malog Donjeg Vidovca, koji je zahvaljujući upravo njima, postao velik na kulturnoj sceni Lijepe Naše.

Najslikovitije tome u prilog govore riječi Darka Vugrinca, gosta skupštine i tajnika MNK Vidovski zlatari.

– Uzeo sam riječ za govor, no ostao sam impresioniran svime što sam čuo, pa sam ostao bez riječi – kazao je. Josip Grivec, dožupan Međimurske županije, osim što je prenio čestitke i hvalospjeve župana i njegove zamjenice za dostiguća, na kraju svoga izlaganja je rekao: – Ponosan sam i radostan što pripadam ovom KUD-u.

>> Izvještajna skupština KUD-a Donji Vidovec

Stjepan Šimunić, predsjednik HKD Međimurje Ljubljana s kojima KUD izvrsno surađuje, je dodao kako su ponosni što u Sloveniji mogu pokazati dio kulturne baštine i običaje Međimurja, a što su naučili upravo od Donjovidovčana.

– Lijepo je s njima surađivati, pogotovo s predsjednikom Matulinom, lijepo je uz njih učiti jer učimo od najboljih – istaknuo je. Pohvalio ih je načelnik Općine Josip Matulin te im je u ime Općine Donji Vidovec i OV-a obećao daljnju financijsku i drugu potporu jer promiču kulturu i običaje ovoga krajam, jer prenose ime i slavu Donjeg Vidovca diljem Lijepe Naše i Europe, tamo gdje nastupaju.

Članstvo je sve to pomno i ponosno slušalo. A kada povučemo crtu ispod stenografski i pobrojanih i foto-građom potkrijepljenih nabrojenih nastupa, ispada kako su članovi društva preko svojih sekcija nastupili 33 puta. Započeli su nastupom Tamburaške sekcije 2. veljače u mađarskom Serdahelju na manifestaciji povodom obilježavanja dana starijih žitelja mjesta te istu uveličali izvedbom međimurskih pjesma.

Godinu su okončali 15. prosinca 2019. kada je dio Tamburaškog sastava nastupio u Zagrebu na manifestaciji Advent u Zagrebu kao pomoć njihovim prijateljima iz HKDM Ljubljana. U izvješću je istaknuto da su se gotovo svaki mjesec bar jednom, ako ne i više puta, pojavljivali na nekoj pozornici, no bilježimo i podatak u kojem stoji kako su bili dionici i ostalih akcija u mjestu, a sasvim drugog karaktera od kulturnih.

Bili su sudionicima državnih i međunarodnih manifestacija. Prostor nam ne dozvoljava nabrajanje svega napravljenog, no treba istakuti velebnu priredbu povodom 30. rođendana, a održanu u studenome. Čuli smo ambiciozni program rada za ovu godinu. Ističemo 28. ožujak kada će društvo gostovati u Ljubljani na manifestaciji u organizaciji HKDM-a Ljubljana.

Tu će uz trenutnu postavu plesača nastupiti i skupina plesača koji su započeli s radom društva 1989. godine, a dan kasnije i u Zagrebu u dvorani Lisnski na predstavljanju međimurske kulture. Neće izostati sudjelovanja na županijskim i državnim smotrama, kao niti nastupi u mjestu. Uz to, planiraju daljnje uređenje društvenih prostorija, pomlađivati društva – dječju sekciju plesača i tamburaša, održavanje i nabavku nošnji bilo za dječji folklor ili starije folkloraše.

Nastavit će dalje prikupljati nošnje ili djelove nošnje u mjestu te ih uvrstiti u arhivu KUD-a. Nastaviti će i još poboljšati suradnju s donjovidovskim udrugama i KUD-ovima iz susjednim općina te školovanjem plesača i tamburaša na Ljetnoj ili Zimskoj školi folklora u organizaciji Matice iseljenika odnosno ostalim seminarima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.

Na kraju skupštine je uslijedila emotivna zahvala predsjednika KUD-a svima koji su utkali dio sebe u ponos KUD Donji Vidovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije