UZ VALENTINOVO

FOTO ‘Ftičeki se ženiju’: Mališani iz Belice upoznali stari međimurski običaj

Djeca su uoči Valentinova odnijela brašno, šećer, sol, mast i modlice na prozor kako bi se pomoglo ptičicama ispeći kolače

Mališani dječjeg vrtića sv. Nikole iz Belice obilježili su tradicionalni običaj ‘Ftičeki se ženiju’ .Naime, nekada u Međimurju na Valentinovo ‘ženili su se ftičeki’, a to je običaj vezan uz djecu. Djeca su uoči Valentinova odnijela brašno, šećer, sol, mast i modlice van na prozor kako bi se pomoglo ptičicama ispeći kolače.

I čekalo se jutro. Naravno, kolače su ispekle mame i bake, ali to se djeci nije govorilo. Djeca su bila uvjerena da su ptičice ispekle te kolače. Odrasli su kolače stavili van na najrazličitija mjesta po dvorištu i govorilo se djeci: – To su ostaci ftičje gozbe ili ftičeki su zgubili dok su se ženili.

Ujedno, sveti Valentin je zaštitnik ptica i života. Već na Valentinovo ptice cvrkuću iako je tek sredina veljače. Počinje ptičja ljubav, a u narodi se još i dan danas govori ‘Ftičeki se ženiju’.

Mi smo u našem vrtiću približili taj stari međimurski običaj, koji je nekada bio rezerviran samo za djecu, dok se danas uglavnom daruju odrasli. Želimo taj blagdan vratiti najmlađima! – kažu iz vrtića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije